НАЈНОВИ ВЕСТИ

najnoviVestiFilter
 • СИТЕ КАТЕГОРИИ
 • Култура
 • Хроника
 • Реклама
 • Спорт
 • Здравје
 • Празници
 • Економија
 • Политика
 • Екологија
 • Временска прогноза
 • Струмица Денес
 • Магазин
 • Забава
 • Настан
 • Хуманост
 • Ново во Градот

„АНТЕВО СЛОВО 2022-23“ – МЕЃУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЈА ВО СИЦИЛИЈА, ИТАЛИЈА!

Меѓународната поетска манифестација „Анџело Ла Векија“ („Il Parnaso – Concorso di Poesia – Premio Angelo La Vecchia“), во соработка со Здружението за развој на култура и заштита на културно наследство „Контекст – Струмица“ годинава по...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

НОЌНА СТРАЖА ПРЕД ГРОБОТ НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ – НАРОДОТ СЕ САМООРГАНИЗИРАШЕ И СЕ УПАТИ КОН ЦРКВАТА СВ.СПАС!

Македонските народ се самоорганизираше на таканаречена „ноќна стража“ на еден ден пред роденденот на апостолот на македонската револуционерна борба на гробот на Гоце Делчев. Поголема група на граѓани се сретна на плоштадот Македонија од каде...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Министерот Спасовски за Канал 5: На сите најавени делегации ќе им биде овозможено да се поклонат пред гробот на Делчев, повикувам на достоинствено чествување!

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, во вестите на Канал 5 изјави дека на сите најавени делегации кои сакаат да се поклонат пред гробот на Гоце Делчев тоа ќе им биде овозможено, а притоа повика...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СЕ ТАМПОНИРА ПОЛСКИ ПАТ ОД НАСЕЛБАТА СОФИЛАР ДО АТАРОТ НА СЕЛОТО АНГЕЛЦИ!

Коста Костадинов, градоначалник на општина Струмица: Нашите вредни земјоделци заслужуваат пристојни патишта до земјоделските површини. Во соработка со Центарот за развој на Југоисточен плански регион и финансиска поддршка од Министерство за земјоделство, се тампонира полски...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ВМРО-ДПМНЕ: Ако го изгубиме Гоце Делчев, ќе ја изгубиме целата историја на Македонија!

„Ако го изгубиме ликот и делото на Гоце Делчев се губиме самите себе си како Македонци“, порачаа од Патриотскиот институт на ВМРО-ДПМНЕ од трибината што денеска се одржа во Штип. Токму и целта на постојаните...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

КОСТАДИН КОСТАДИНОВ: Гоце Делчев е Македонија!

Костадин Костадинов, градоначалник на општина Струмица:

Гоце е Македонија!

Со одбележувањето на неговото раѓање, го почитуваме и негуваме споменот кон гордоста на сите генерации Македонци, Гоце Делчев. 🇲🇰

КЛИКНИ ОВДЕ ЗА ВИДЕО: https://www.facebook.com/kostadinkostadinov4/videos/889084179001147

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ОПШТИНИ

OpstiniFilter
 • Сите Општини
 • Струмица
 • Босилово
 • Василево
 • Ново Село

„АНТЕВО СЛОВО 2022-23“ – МЕЃУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЈА ВО СИЦИЛИЈА, ИТАЛИЈА!

Меѓународната поетска манифестација „Анџело Ла Векија“ („Il Parnaso – Concorso di Poesia – Premio Angelo La Vecchia“), во соработка со Здружението за развој на култура и заштита на културно наследство „Контекст – Струмица“ годинава по...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

НОЌНА СТРАЖА ПРЕД ГРОБОТ НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ – НАРОДОТ СЕ САМООРГАНИЗИРАШЕ И СЕ УПАТИ КОН ЦРКВАТА СВ.СПАС!

Македонските народ се самоорганизираше на таканаречена „ноќна стража“ на еден ден пред роденденот на апостолот на македонската револуционерна борба на гробот на Гоце Делчев. Поголема група на граѓани се сретна на плоштадот Македонија од каде...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Министерот Спасовски за Канал 5: На сите најавени делегации ќе им биде овозможено да се поклонат пред гробот на Делчев, повикувам на достоинствено чествување!

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, во вестите на Канал 5 изјави дека на сите најавени делегации кои сакаат да се поклонат пред гробот на Гоце Делчев тоа ќе им биде овозможено, а притоа повика...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СЕ ТАМПОНИРА ПОЛСКИ ПАТ ОД НАСЕЛБАТА СОФИЛАР ДО АТАРОТ НА СЕЛОТО АНГЕЛЦИ!

Коста Костадинов, градоначалник на општина Струмица: Нашите вредни земјоделци заслужуваат пристојни патишта до земјоделските површини. Во соработка со Центарот за развој на Југоисточен плански регион и финансиска поддршка од Министерство за земјоделство, се тампонира полски...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ВМРО-ДПМНЕ: Ако го изгубиме Гоце Делчев, ќе ја изгубиме целата историја на Македонија!

„Ако го изгубиме ликот и делото на Гоце Делчев се губиме самите себе си како Македонци“, порачаа од Патриотскиот институт на ВМРО-ДПМНЕ од трибината што денеска се одржа во Штип. Токму и целта на постојаните...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

КОСТАДИН КОСТАДИНОВ: Гоце Делчев е Македонија!

Костадин Костадинов, градоначалник на општина Струмица:

Гоце е Македонија!

Со одбележувањето на неговото раѓање, го почитуваме и негуваме споменот кон гордоста на сите генерации Македонци, Гоце Делчев. 🇲🇰

КЛИКНИ ОВДЕ ЗА ВИДЕО: https://www.facebook.com/kostadinkostadinov4/videos/889084179001147

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

НОВО ВО ГРАДОТ

ПОЧЕТНА ПЛАТА 30.000 ДЕНАРИ И ОДЛИЧНИ УСЛОВИ: Се вработува БРАВАР-ЗАВАРУВАЧ во Дафс Метал Дизајн во Робово!

Компанијата за производство на механизми за мебел ДАФС МЕТАЛ ДИЗАЈН во Робово, вработува БРАВАР-ЗАВАРУВАЧ. – ПОЧЕТНА ПЛАТА ( 30.000 ДЕНАРИ). – РАБОТНО ВРЕМЕ: ОД 08:00 ДО 16:00 ЧАСОТ. – БЕЗ ТЕРЕНСКА РАБОТА Сите заинтересирани за...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

АД НЕМЕТАЛИ „ОГРАЖДЕН“- СТРУМИЦА ВРАБОТУВА ОПЕРАТОР ЗА ВОДЕЊЕ НА АВТОМАТСКА ЛИНИЈА!

АД НЕМЕТАЛИ „ОГРАЖДЕН“-СТРУМИЦА вработува ОПЕРАТОР за водење на автоматска линија. Сите заинтересирани за подетални информации и пријавување, може да се јават на следниот телефонски број: 075 310 642 секој работен ден од 07:00 до 16:00...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СЕ ВРАБОТУВА МАШИНСКИ ИНЖЕНЕР ВО ГЕРМАНСКА КОМПАНИЈА!

Германската фирма Isole која има свој погон во околината на Струмица за производство на алуминиумски врати и прозорци за извоз, има потреба работник на следната позиција: – МАШИНСКИ ИНЖЕНЕР „ИСОЛЕ“ нуди работен договор со осигурување...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ВРАБОТУВАЊЕ: ГАРДЕН ЦЕНТАР РИСТОВИ ОД ВЛАДЕВЦИ, ВРАБОТУВААТ ЧЕТИРИ ПРОДАВАЧКИ ЗА ПРОДАЖБА НА ЦВЕЌИЊА И ОНЛАЈН ПРОДАЖБА!

ГАРДЕН ЦЕНТАР РИСТОВИ од Владевци, вработуваат четири продавачки за продажба на цвеќиња и онлајн продажба. Условите се одлични, осигурување од првиот ден и почетна плата 26.000 денари. Превозот исто така е обезбеден. Сите заинтересирани за...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ВРАБОТУВАЊЕ ВО СТРУМИЧКО: Д М ХОМЕ МЕБЕЛ БАРА ОПШТИ РАБОТНИЦИ И КОВАЧИ СО И БЕЗ РАБОТНО ИСКУСТВО!

Д М ХОМЕ МЕБЕЛ – МОНОСПИТОВО бара општи работници и ковачи со и без работно искуство. Сите заинтересирани за подетални информации и пријавување, може да се јават на следниот телефонски број: 071 382 157 Условите...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ВРАБОТУВАЊЕ ВО СТРУМИЦА СО И БЕЗ ИСКУСТВО: СЕ БАРААТ ТАПАЦЕР И КОВАЧ СО ИСКУСТВО И ОПШТИ РАБОТНИЦИ ЗА РАБОТА ВО ПРОИЗВОДСТВЕН ПОГОН!

Струмичката компанија ДИМИ МЕБЕЛ ТРЕЈД вработува: – ОПШТИ РАБОТНИЦИ СО И БЕЗ РАБОТНО ИСКУСТВО – ТАПАЦЕР И КОВАЧ СО РАБОТНО ИСКУСТВО Редовни и одлични месечни примања. Сите заинтересирани за подетални информации и пријавување, може да...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ПОЛИТИКА

Politika
 • Сите Партии
 • ВМРО-ДПМНЕ
 • СДСМ

ВМРО-ДПМНЕ: Ако го изгубиме Гоце Делчев, ќе ја изгубиме целата историја на Македонија!

„Ако го изгубиме ликот и делото на Гоце Делчев се губиме самите себе си како Македонци“, порачаа од Патриотскиот институт на ВМРО-ДПМНЕ од трибината што денеска се одржа во Штип. Токму и целта на постојаните...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Струмичанецот Митко Георгиев: во „Само вистина“: Дискриминиран сум како македонски Бугарин, никој од моето семејство не може да се вработи!

Се чувствувам дискриминиран, иако ние тука сме прво како Македонци. Ова е наша татковина и јас се срамам од некои настани како прославата на годишнината од смртта на Мара Бунева. Јас веднаш кажав дека тоа...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Д-Р НИКОЛА МАЏУНКОВ: Општина Струмица ја пропушти шансата да биде прва општина која ќе субвенционира фотоволтаични системи во домаќинствата!

Д-р Никола Маџунков, советник во советот на општина Струмица од редовите на ВМРО-ДПМНЕ: Општина Струмица ја пропушти шансата да биде прва општина која ќе субвенционира фотоволтаични системи во домаќинствата, бидејќи градоначалникот Костадинов го одби амандманот...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Интервентната полиција веќе ја обезбедува околината на гробот на Гоце Делчев

Четири дена пред одбележувањето на родененот на Гоце Делчев полицијата е веќе распореден околку црквата Свети Спас во Скопје каде што се наоѓа и гробот на македонскиот великан. На улицaтa „Самоилова“ која поминува до црквата...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

КОСТАДИНОВ: Оваа Влада знае и може, најголемата светска, економска и енергетска криза да ја претвори во нови можности!

Костадин Костадинов, градоначалник на општина Струмица: Владата на Република Македонија е отворена и транспарентна за широка дискусија во правењето пресек на мерките и случувањата во 2022 година, но и за планираните насоки и визијата што...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ДЕТЕКТОР АНКЕТА: Граѓаните сметаат дека власта е најодговорна за економската криза во која што се наоѓа Македонија

Најголем дел од граѓаните сметаат дека власта имала најголемо влијание и одговорност за актуелната економската во криза во Македонија, покажува најновата анкета која за Детектор ја спроведе Институтот за политички истражувања Скопје. На скалата од...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ЕКОНОМИЈА

Македонските граѓани со најмногу неработни денови на Балканот, работодавачите бараат промени во листата

Македонија лидер во регионот по бројот на неработни денови годишно. Според истражувањето на ТРТ Балкан, земјава има вкупно 28 денови кои не се работат поради државни и верски празници, но и национални денови на етничките...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Државата извезува домашни а ќе мора да увезува странски работници

Република Македонија останува без работна сила. Цели семејства се иселуваат во странство во потрага по подобар живот, а некои европски држави ги зголемуваат квотите за работници од Балканот. Македонските компании бараат итно олеснување на процедурите...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ЦЕНИТЕ НА ДИЗЕЛОТ И ЕКСТРА ЛЕСНОТО МАСЛО ОД ПОЛНОЌ СЕ НАМАЛУВАТ!

Освен дизелот, од полноќ поевтинува и екстра лесното масло за домаќинство кое ќе се продава по цена од 80,5 денари за литар   Од вечерва на полноќ дел од горивата ќе се продаваат по намалени,...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

КОВАЧЕВСКИ: Можно е намалување на струјата, произведуваме 20% повеќе струја од лани

Клучен дел во справувањето со кризата беше зголемувањето на производството на државните електрани со што се постигна намалување на цената во првите два блока што ги опфаќа најголемиот број од домаќинствата, истакна во своето обраќање...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Тренчевска: За 12 месеци пензиите се покачија за 16 отсто, нешто што никогаш не се случило претходно!

„Целна група која е наш висок приоритет се пензионерите и затоа направивме измени во Законот за пензиско и инвалидско осигурување. Воведовме нова методологија и систем што значи постојан раст на пензиите и нивно усогласување два...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

БЕКИМ САЛИ: Наскоро ќе биде промовиран системот „Мое здравје“, каде граѓаните ќе ги имаат сите информации, анализи и упати

„Во завршна фаза сме и интензивно работиме на порталот  мобилната апликација ‘Мое здравје’, каде што граѓаните ќе имаат пристап до сите информации во делот на здравството и ќе биде поврзан со системот ‘Мој термин’“ рече...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ХРОНИКА

ЕДНО ЛИЦЕ ОД СТРУМИЧКО СО ПУШКА ИМ СЕ ЗАКАНИЛ НА ДВЕ ЖЕНИ!

На 27.01.2023 во 22.00 часот во Полициска станица Струмица, 29-годишна жена од струмичко село пријавила дека во 15.00 часот во Струмица, додека била заедно со уште едно женско лице, Л.Р., кој носел пушка им упатил...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Струмичанец тешко повреден при излегување од такси!

На 27.01.2023 во 15.50 часот во Струмица на бул.„Маршал Тито“, патничко такси возило „цитроен Ц“ со струмички регистарски ознаки, управувано од П.Г.(46) од с.Дабиле, го повлекло патникот П.А.(78) од с.Босилово, додека излегувал од такси возилото,...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ВО ЗАТВОРСКАТА ЌЕЛИЈА НА СТРУМИЧАНЕЦ, ЗАТВОРСКИ СЛУЖБЕНИЦИ ПРОНАШЛЕ ХЕРОИН!

СВР Штип поднесе кривична пријава против П.Т.(43) од Струмица, поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „неовластено производство и пуштање во промет на наркотични дроги, психотропни супстанци и прекурсори“. На 17.02.2022 во Казнено...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ВО КОПАНИЦА ПРОНАЈДЕН ПИШТОЛ ОД ДОМОТ НА УБИЕНАТА М.Б ОД СТРУМИЦА!

На 25.01.2023 полициски службеници од Одделот за криминалистичка полиција – Сектор за недозволена трговија со дрога, оружје и опасни материи, од Секторот за насилен криминал и од Единицата за недозволена трговија со оружје при СВР...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

УАПСЕНО ЕДНО ЛИЦЕ ОД СКОПЈЕ – НАПАДНАЛ СТРУМИЧАНКА И ЈА ЗАТВОРИЛ ВО СВОЈОТ СТАН!

На 24.01.2023 во 20.15 часот на ул.„Брсјачка Буна“ во Скопје, полициски службеници од Полициското одделение Шуто Оризари го лишиле од слобода И.А.(60) од Скопје. Тој се сомничи дека на 23.01.2023 во неговиот дом физички ја...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Приведено лице од Струмица, осомничено за убиство на своја роднина, поднесена кривична пријава!

На 23.01 2023 од страна на полициски службеници од СВР Струмица во содејство и координација со Оддел за криминалистичка полиција, Сектор за општ и насилен криминал лишен е од слобода П.И.(25) од Струмица. Тој се...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СПОРТ

СТРУМИЧАНКАТА ЕЛЕНА ПАНДЕВА ЗАИГРА ЗА ИТАЛИЈАНСКИОТ ФЕНИКС МОНОПОЛИ!

Младата македонска одбојкарка Елена Пандев го имаше своето деби во италијанскиот тим Феникс Монополи. Пандева која во првиот дел од сезоната го носеше дресот на Струмица, се пресели во италијанското првенство, а тау со својата...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ЦРВЕНА ЅВЕЗДА СО ГОЛЕМ РЕСПЕКТ КОН НАШИОТ ГОРАН ПАНДЕВ!

Македонската фудбалска легенда Горан Пандев исполни своја дамнешна желба и го посети својот омилен клуб од детството. Пандев викендов беше во посета на српскиот шампион и поранешен европски владетел Црвена Звезда. Пандев се сретна со...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ОБЈАВЕНА ЛИСТА ОД 100 НАЈДОБРИ ФУДБАЛЕРИ ВО 2022 ГОДИНА: На прво место се наоѓа Лионел Меси!

Британскиот весник Гардијан ја објави листата од 100 најдобри фудбалери во 2022 година, а на првото место сосема очекувано се наоѓа Лионел Меси кој со репрезентацијата на Аргентина триумфираше на последниот Светски куп во Катар....

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Викторија Панчурова и Теодора Димоска првите домашни фудбалерки со професионален статус!

ЖФК Тиверија Струмица: ЖФК Тиверија Струмица е клуб кој инвестира во развојот на своите фудбалерки. Доказ за тоа се и професионалните договори на Викторија и Теодора кои ќе бидат првите домашни фудбалерки во Македонија со...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Струмичанецот Јани Атанасов го остварува својот сон – Полски клуб даде 300.000 евра за трансфер!

Македонскиот репрезентативец Јани Атанасов и официјално е нов фудбалер на полска Краковија откако вечерва го потпиша три ипол годишниот договор со овој клуб. Атанасов во Краковија доаѓа од сплитски Хајдук, шест месеци пред да му...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СТРУМИЧАНЕЦОТ ЖИВКО КРСТЕВ ПРЕД ДОГОВОР СО ХРВАТСКИОТ ПРВОЛИГАШ СЛАВЕН БЕЛУПО!

ФК Академија Пандев – младинска школа: Нашиот капитен на кадетите Живко Крстев изминатата недела беше на проба во хрватскиот прволигаш Славен Белупо и се покажа во одлично издание.Во наредните денови очекуваме договор помегу двата клуба...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

КУЛТУРА

„АНТЕВО СЛОВО 2022-23“ – МЕЃУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЈА ВО СИЦИЛИЈА, ИТАЛИЈА!

Меѓународната поетска манифестација „Анџело Ла Векија“ („Il Parnaso – Concorso di Poesia – Premio Angelo La Vecchia“), во соработка со Здружението за развој на култура и заштита на културно наследство „Контекст – Струмица“ годинава по...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ИНТЕРВЈУ СО ДЕНИ МИХОВ ИЛИ ДИЏЕЈ ТЕРРОР: СТРУМИЧКИОТ ДИЏЕЈ КОЈ ЈА ОСВОЈУВА ШВАЈЦАРСКАТА ПУБЛИКА!

Иако од страна изгледа дека е лесно да се биде диџеј, всушност не е така. За да се биде диџеј потребно е да имате вештини, тоа значи да знаете како да се справите со публиката...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

„Комплицирано е“ – изложба на цртежи на Кирчо Арсовски во Струмица!

Утревечер, 20 јануари 2023 година, во 21:00 часот, во бар „Нагоре“, Здружението за развој на култура и заштита на културното наследство „Контекст – Струмица“ ја реализира изложбата на цртежи „Комплицирано е“ на Кирчо Арсовски од...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Во среда концерт на оперската пејачка Сара Јанева во Струмица со наслов „Празнична интрига“

Коцерт со наслов „Празнична интрига“ ќе се одржи во Уметничка галерија во Струмица на 28.12.2022 (среда), во изведба на нашата млада оперска пејачка Сара Јанева заедно со успешната Анастасија Гичевска како пијано соработник. Тема на...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СТРУМИЧАНЕЦОТ ПЕТАР ТРАЈКОВ ГО ПРОМОВИРАШЕ РОМАНОТ „ТАРАФОТ“ ВО МЕТАНОЈА КАФЕ ВО СКОПЈЕ!

Во автентичен книжевно афирмативен амбиент на Метаноја кафе во Скопје во сабота се одржа промотивно читање на книгата Тарафот од Петар Трајков од Струмица. Промоцијата беше реализирана како читање на делови од текстот одбрани лично...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

УТРЕ ВО КИНОТЕКА НА МАКЕДОНИЈА ЌЕ БИДЕ ПРИКАЖАН ДОКУМЕНТАРНИОТ ФИЛМ „ТРН“

Утре, 21 октомври од 18:00 часот во Кинотека на Македонија ќе биде прикажан документарниот филм ТРН. Документарниот филм „Трн“ е посветен на актерот и граѓански борец и активист Стојан Велков Трн. Во филмот се опфатени...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ЗАБАВА / МАГАЗИН

Рецепт за најлесниот домашен ролат од кој тече чоколадо

Наместо да купувате готови, секогаш е повкусно кога ќе си направите домашен, топол ролат од кој тече вкусен чоколаден крем. Со кого посакувате да го пробате овој десерт? Иако ваквите десерти се лесно достапни и...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ОБЈАВЕНИ НАЈСЛУШАНИТЕ ПЕСНИ ВО СВЕТОТ: Најслушан артист во Македонија е Војаж а најслушана песна е „Hajde“ од Теа Таирович!

Веб-страницата „Либерти гејмс“ објави мапа од најслушаните изведувачи и песни во изминатата година според прегледите на „Јутјуб“. Објавени се и најслушаните пејачи и песни по земји. Најслушана пејачка во светот е индиската пејачка Алка Јагник,...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Автомобилот „Невера“ на компанија од Хрватска е официјално најбрзиот електричен автомобил во светот!

Компанијата „Римац автомобили“ ја објави веста што неодамна ја најави Мате Римац: нивниот автомобил „невера“ официјално стана најбрзиот електричен сериски автомобил во светот. Со ова, овој хрватски хиперавтомобил не го држи само светскиот рекорд за...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Рецепт за сочно и вкусно пилешко месо

СОСТОЈКИ: 500 гр пилешко бело месо 100 гр сланина Пекабеско малку масло 150 гр рендан кашкавал сол бибер НАЧИН НА ПОДГОТОВКА: Исечкајте го белото месо на тенки парчиња. Пропржете ја на малку масло исечканата сланина...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

КОСТАДИНОВ: Карневалот е нашето струмичко НИЕ, нашата душа, нашиот белег, нашето минато, сегашност и иднина!

Коста Костадинов, градоначалник на општина Струмица: 🦹Карневалот е нашето минато, сегашност и иднина, тој е нашето струмичко НИЕ, нашата душа, нашиот белег. И годинава на 25 февруари ќе потврдиме дека сме меѓу најдобрите во светот...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ХУМАНОСТ

ДА СТАВИМЕ КРАЈ НА НАСИЛСТВОТО ВРЗ ЖЕНИТЕ: Апатичноста кон насилството против жените е загрижувачко и неприфатливо!

„19 годишна кичевчанка пријавила скопски таксист дека ја допирал по телото додека ја превезувал“; „Дечкото ја претепал и пукал во неа“, „Кавадарчанец ја претепал поранешната девојка и нејзината 6 годишна ќерка“; „14 годишно девојче на...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ХУМАНОСТ НА ДЕЛО: Јутуберот Мистер Бист им помогна на преку 1.000 слепи луѓе да прогледат!

Добропознатиот јутубер Џими Доналдсон или познат како Мистер Бист, пред неколку дена го објави своето најново видео во кое им помага на над 1.000 слепи луѓе да прогледат со помош на операции кој траат само...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ КОСТАДИНОВ ОБЈАВИ: Обезбедуваме бесплатен престој за децата на самохраните родители во градинките „Детска радост“ и „Виножито“ кои земаат плата пониска од просечната!

Коста Костадинов, градоначалник на општина Струмица: Хуманата димензија и поддршката на граѓаните ќе ни биде јака страна и оваа година, посебно кога се во прашање најмладите жители на нашата Струмица. Обезбедуваме бесплатен престој за децата...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ЕЛЕУСА ФОНДАЦИЈА ПОДЕЛИ БОЖИЌНИ ПАКЕТЧИЊА НА ДЕЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ

На 11 јануари во Струмичката епархија беа поканети директорите на средните училишта од Струмица ,,Димитар Влахов” и ,,Никола Карев” и директорите на основните општински училишта ,,Видое Подгорец”, ,,Сандо Масев”, ,,Никола Вапцаров”, ,,Маршал Тито” од Струмица...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Тешката приказна на Тале: Не би дочекал утре без моите деца!

Тале Витанов веќе неколку месеци живее сам со своите две деца. Роден е во Велес, каде го минува детството и младоста и имал убав живот додека била жива мајка му и додека живееле во заедница...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ФОНДАЦИЈАТА „ЗАЕВ-ЕДНО ОПШТЕСТВО ЗА СИТЕ“ ДОНИРАШЕ ДИЈАГНОСТИЧКИ АПАРАТ ВО СТРУМИЧКАТА БОЛНИЦА!

ФОНДАЦИЈА „ЗАЕВ-ЕДНО ОПШТЕСТВО ЗА СИТЕ“: Еден од најважните фундаменти врз кој почиваат постоењето и дејствувањето на Фондацијата „Заев – Едно општество за сите“ е и унапредувањето на јавното здравје. Како дел од активностите за доследно...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ИСТОРИЈА

Струмичанецот Митко Георгиев: во „Само вистина“: Дискриминиран сум како македонски Бугарин, никој од моето семејство не може да се вработи!

Се чувствувам дискриминиран, иако ние тука сме прво како Македонци. Ова е наша татковина и јас се срамам од некои настани како прославата на годишнината од смртта на Мара Бунева. Јас веднаш кажав дека тоа...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

БУГАРСКИТЕ ВЕСНИЦИ ВО 1905 ГОДИНА ОБЈАВИЛЕ: Делчев навистина почна да се замислува дека е вистински господар на македонското дело!

Во нашата јавност е малку познато дека, за разлика од денес, бугарските весници од околу илинденскиот период отворено ја напаѓале македонската национална дејност на легендата на македонската револуционерна борба Гоце Делчев. Да потсетиме на неговата...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ГОЦЕ Е МАКЕДОНИЈА: Ден пред раѓањето народот ќе го чува гробот на Делчев од провокаторите кои сакаат да го понижат македонскиот народ!

Фејсбук статус на СОНЧЕВА РЕВОЛУЦИЈА: Сончева Револуција дава поддршка и се приклучува во повикот за мирна герила акција на 03.02 (петок) со почеток во 16ч, во црквата Св. Спас. Повикот е да се собере што...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВО НАРОДНАТА ПЕСНА: Народот го сметал за божество, а името му станало легенда уште додека бил жив!

Во животот на македонскиот народ песната имала важно место, особено во тие тешки времиња на ропство и револуционерни движења за ослободување од тоа ропство. Тогаш на нашиот народ песната му била и химна и молитва,...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

МАКЕДОНСКИОТ НАРОД СЕ САМООРГАНИЗИРА – УШТЕ ОД 3 ФЕВРУАРИ ЌЕ СЕ ЧУВА ГРОБОТ НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ!

Народот се самоорганизира по 16 часот на 3-ти февруари со преноќување во црквата Св.Спас да го штити гробот на Гоце. АПЕЛ ЗА МАСОВНО ПРИСУСТВО НА МАКЕДОНЦИТЕ НА ГРОБОТ НА ВЕЛИКАНОТ НА МАКЕДОНСКОТО РЕВОЛУЦИОНЕРНО ДВИЖЕЊЕ ГОЦЕ...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ЈАНЕ КИРОВ: На денешен ден исполнет е заветот – коските на Гоце Делчев од Бугарија се носат на почивање во Македонија, на 8 октомври пристигнале и во Струмица!

Јане Киров, дипломиран професор по Историја и уредник во портал Струмица Денес: Денешниот ден е можеби и најважниот ден во историјата на Република Македонија. Чествувањето на ликот на Гоце Делчев е тесно поврзано со неговата...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

НАУКА

Mистериозна спирала на небото над Хаваи

Кон крајот на јануари оваа година, на ноќното небо над Хаваи се појави сенишна синкава спирала. Иако овој феномен наликува на сцена од научно-фантастични филмови во кои вонземјаните создаваат еден вид „вселенска врата“ за да...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Дали вештачката интелигенција откри вонземски сигнали?

Неодамна сме сведоци на сè побрзиот развој на вештачката интелигенција (ВИ). Некои од нас, на пример, се обидоа да креираат текстови користејќи ChatGPT, а истражувањата покажаа дека овој популарен четбот може да добие преодна оценка...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Зелената комета утре ќе биде видлива од Земјата првпат по 50.000 години!

Вселенското тело познато како Зелена Комета, кое кружи околу Сонцето на секои 50.000 години, наскоро ќе прелета покрај Земјата. – Во мигов е невозможно кометата да се види со голо око. Сепак, како што се...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

НАЈЗАЧУВАНИОТ ФОСИЛ НА ДИНОСАУРУС: Останати се кожата и лицето на диносауросот!

Во 2011 година археолозите откриле еден од најзачуваните фосили на диносаурус. Станува збор за речиси целосен анкилосаурус на кој му биле зачувани дури и лицето и кожата. Копањето на фосилот траело неверојатни 7.000 часа, а...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Научници веруваат дека Земјиното јадро престанало да се врти

Според ново истражување, се чини дека внатрешното јадро на Земјата престанало да се врти. Иако ова звучи лошо, научниците велат дека тоа не е толку страшно. Новото истражување оди во прилог на теорија според која...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Зошто понекогаш се чувствуваме како да паѓаме кога заспиваме?

Неверојатни 70 проценти од луѓето велат дека го доживеале чувството на лажно паѓање кога конечно ќе заспијат, но малкумина разбираат што е тоа и зошто се случува. Безопасната и релативно честа сензација е позната како...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ