НАСКОРО НОВО ВО СТРУМИЦА: ПО 30 ГОДИНИ ГРАДОТ ДОБИВА ВРВЕН СПОРТСКИ СТРЕЛАЧКИ ЦЕНТАР, ЕДНО ОД НАЈДОБРИТЕ НА БАЛКАНОТ!

ЈАНЕ КИРОВ: Во 2023 година компаниите за поголем успех ќе мораат дополнително да ги дигитализираат своите понуди и операции користејќи ги новите технологии!

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ВИДИ ГИ СИТЕ ⮕

najnoviVestiFilter
 • СИТЕ КАТЕГОРИИ
 • Култура
 • Хроника
 • Реклама
 • Македонија
 • Спорт
 • Празници
 • Економија
 • Временска прогноза
 • Здравје
 • Екологија
 • Политика
 • Свет
 • Магазин
 • Наука
 • Струмица Денес
 • Рецепт

МИТКО БОЈАЏИСКИ: Кој го уби Вељушкиот ветар?

Текст на Митко Бојаџиски: КОЈ ГО УБИВА ВЕЉУШКИОТ ВЕТАР Струмица се дави во отров. Мерните станици покажуваат и десет пати позагадено од дозволеното. Има повеќе сериозни причини за тоа, но сега ќе се фокусираме на...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СЕ ВРАБОТУВА ПЕРСОНАЛ ЗА РАБОТА ВО КУЈНА ВО СТРУМИЦА ВО ШТИПСКА ПАСТРМАЈЛИЈА „АЛЕКС“

Се бара персонал за работа во кујна во Струмица во ШТИПСКА ПАСТРМАЈЛИЈА „АЛЕКС“. Предност имаат луѓето со искуство. Сите заинтересирани за подетални информации и пријавување може да се јават на следниот телефонски број: 078 411...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ВРАБОТУВАЊЕ: СПОРТСКИ ЦЕНТАР ПАНДЕВ БАРА КЕЛНЕРИ И ШАНКЕРИ ЗА РАБОТА ВО КАФЕ БАР КОЈ СЕ НАОЃА ВО СПОРТСКИОТ КОМПЛЕКС!

СЦ Пандев бара келнери и шанкери за работа во кафе бар кој се наоѓа во спортскиот комплекс во Струмица Заинтересираните кандидати пожелно е да имаат искуство, да бидат комуникативни подготвени за тимска работа и успеси...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СЕ ВРАБОТУВА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА И ЛЕКАР ПО ОПШТА МЕДИЦИНА ВО СТРУМИЦА ВО ПЗУ ПРО МЕДИКА!

ПЗУ Про Медика од Струмица бара квалификувани кандидати за позициите: Медицинска сестра и Лекар по општа медицина. Медицинска сестра: – Диплома за медицинска сестра – Лиценца за работа – Комуникативни вештини и тимска работа Лекар...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ВО СТРУМИЦА, ВАСИЛЕВО И МУРТИНО: SYNOTTIP КАЗИНО ВРАБОТУВА ДЕВОЈКИ И МОМЧИЊА ЗА РАБОТА СО ИЛИ БЕЗ РАБОТНО ИСКУСТВО СО ПЛАТЕН ПРЕВОЗ – ПЛАТА ОД 26.000 ДЕНАРИ ДО 30.000 ДЕНАРИ!

SYNOTTIP казино вработува девојки и момчиња за работа со или без работно искуство во Струмица, Василево и Муртино со вклучен платен превоз и плата од 26.000 до 30.000 денари. Сите оние кои се заинтересирани, за...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Денес се празнува Светиот маченик Платон

Од градот Анкира Галатиска. Роден и воспитан е како христијанин. Уште во младите години покажуваше големо совршенство во сите добродетели. Не ја криеше својата вера во Христа, туку јавно ја проповедаше изобличувајќи ги идолопоклониците заради...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ОПШТИНИ

OpstiniFilter
 • Сите Општини
 • Струмица
 • Босилово
 • Василево
 • Ново Село

МИТКО БОЈАЏИСКИ: Кој го уби Вељушкиот ветар?

Текст на Митко Бојаџиски: КОЈ ГО УБИВА ВЕЉУШКИОТ ВЕТАР Струмица се дави во отров. Мерните станици покажуваат и десет пати позагадено од дозволеното. Има повеќе сериозни причини за тоа, но сега ќе се фокусираме на...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СЕ ВРАБОТУВА ПЕРСОНАЛ ЗА РАБОТА ВО КУЈНА ВО СТРУМИЦА ВО ШТИПСКА ПАСТРМАЈЛИЈА „АЛЕКС“

Се бара персонал за работа во кујна во Струмица во ШТИПСКА ПАСТРМАЈЛИЈА „АЛЕКС“. Предност имаат луѓето со искуство. Сите заинтересирани за подетални информации и пријавување може да се јават на следниот телефонски број: 078 411...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ВРАБОТУВАЊЕ: СПОРТСКИ ЦЕНТАР ПАНДЕВ БАРА КЕЛНЕРИ И ШАНКЕРИ ЗА РАБОТА ВО КАФЕ БАР КОЈ СЕ НАОЃА ВО СПОРТСКИОТ КОМПЛЕКС!

СЦ Пандев бара келнери и шанкери за работа во кафе бар кој се наоѓа во спортскиот комплекс во Струмица Заинтересираните кандидати пожелно е да имаат искуство, да бидат комуникативни подготвени за тимска работа и успеси...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СЕ ВРАБОТУВА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА И ЛЕКАР ПО ОПШТА МЕДИЦИНА ВО СТРУМИЦА ВО ПЗУ ПРО МЕДИКА!

ПЗУ Про Медика од Струмица бара квалификувани кандидати за позициите: Медицинска сестра и Лекар по општа медицина. Медицинска сестра: – Диплома за медицинска сестра – Лиценца за работа – Комуникативни вештини и тимска работа Лекар...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ВО СТРУМИЦА, ВАСИЛЕВО И МУРТИНО: SYNOTTIP КАЗИНО ВРАБОТУВА ДЕВОЈКИ И МОМЧИЊА ЗА РАБОТА СО ИЛИ БЕЗ РАБОТНО ИСКУСТВО СО ПЛАТЕН ПРЕВОЗ – ПЛАТА ОД 26.000 ДЕНАРИ ДО 30.000 ДЕНАРИ!

SYNOTTIP казино вработува девојки и момчиња за работа со или без работно искуство во Струмица, Василево и Муртино со вклучен платен превоз и плата од 26.000 до 30.000 денари. Сите оние кои се заинтересирани, за...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Денес се празнува Светиот маченик Платон

Од градот Анкира Галатиска. Роден и воспитан е како христијанин. Уште во младите години покажуваше големо совршенство во сите добродетели. Не ја криеше својата вера во Христа, туку јавно ја проповедаше изобличувајќи ги идолопоклониците заради...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

НОВО ВО ГРАДОТ

ВРАБОТУВАЊЕ: СПОРТСКИ ЦЕНТАР ПАНДЕВ БАРА КЕЛНЕРИ И ШАНКЕРИ ЗА РАБОТА ВО КАФЕ БАР КОЈ СЕ НАОЃА ВО СПОРТСКИОТ КОМПЛЕКС!

СЦ Пандев бара келнери и шанкери за работа во кафе бар кој се наоѓа во спортскиот комплекс во Струмица Заинтересираните кандидати пожелно е да имаат искуство, да бидат комуникативни подготвени за тимска работа и успеси...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ВРАБОТУВАЊЕ ВО СТРУМИЦА: МЛЕЧНИОТ РЕСТОРАН „БЕЈКЕР“ БАРА РАБОТНИЧКИ!

Млечниот ресторан „БЕЈКЕР“ бара работнички. Сите заинтересирани за подетални информации и пријавување, да се јават на следните телефонски броеви од 08:00 до 16:00 часот.

070/388-133
034/331-454

или директно во млечниот ресторан.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ГРОСИСТ-СТРУМИЦА ВРАБОТУВА ПРОДАВАЧКА СО РАБОТНО ИСКУСТВО И ОПШТО ПОЗНАВАЊЕ НА РАБОТА СО КОМПЈУТЕР!

ГРОСИСТ-СТРУМИЦА вработува ПРОДАВАЧКА со работно искуство и општо познавање на работа со компјутер. Возрасна група од 35 до 55 години. Сите заинтересирани може да се јават на: 070 214051 или да испратат CV на info@grosist.com.mk....

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ВРАБОТУВАЊЕ ВО СТРУМИЧКО: Д М ХОМЕ МЕБЕЛ БАРА ОПШТИ РАБОТНИЦИ И КОВАЧИ СО И БЕЗ РАБОТНО ИСКУСТВО!

Д М ХОМЕ МЕБЕЛ – МОНОСПИТОВО бара општи работници и ковачи со и без работно искуство. Сите заинтересирани за подетални информации и пријавување, може да се јават на следниот телефонски број: 071 382 157 Условите...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ПОЛИТИКА

Politika
 • Сите Партии
 • ВМРО-ДПМНЕ
 • СДСМ

ВЛАДИМИР РИСТОВ ОД ВМРО-ДПМНЕ: Крушевска република – проект и предизборно ветување кое Костадинов не го реализира!

Владимир Ристов, советник во советот на општина Струмица од редовите на ВМРО-ДПМНЕ во Струмица: Крушевска република – проект и предизборно ветување кое Костадинов не го реализира Пред крајот на 2019 од страна на Општина Струмица...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ВМРО-ДПМНЕ УБЕДЕНИ: Ќе ја прегазиме власта и на претседателски и на парламентарни избори!

ВМРО-ДПМНЕ ќе освои повеќе од 61 пратеник, но ако се во прашање актуелните преставници на власта тие секој ден размислуваат на инженеринг. Ние имаме неприродна ситуација во која што најлогичната работа во Македонија е прашање...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ПЕНДАРОВСКИ: Ако граѓаните немаат позитивно мислење за мене како претседател, нема да ме гледате во политиката!

Дали шефот на државата Стево Пендаровски ќе се кандидира за втор мандат, ќе зависи од позитивната оценка на граѓаните за неговиот досегашен ангажман како Врховен командант на вооружените сили и претседател на државата, изјави тој...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ЖАН ДРВОШАНОВ: ЈПД КОМУНАЛЕЦ-СТРУМИЦА ТОНЕ СЕКОЈ ДЕН, ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НАМЕСТО ОДГОВОР, СЕ ОБРАТИ СО ИРОНИЈА „ПЛАШАМ ТИ МАНГО ДЕЦАТА“

Жан Дрвошанов, претседател на ВМРО-ДПМНЕ Струмица: ДОДЕКА ЈПКД КОМУНАЛЕЦ СТРУМИЦА ТОНЕ СЕКОЈ ДЕН, ГРАДОНАЧАЛНИКОТ КОСТАДИНОВ НАМЕСТО ОДГОВОР СЕ ОБРАТИ СО ИРОНИЈА: “ ПЛАШАМ ТИ МАНГО ДЕЦАТА “ Коста Костадинов познат по изјавата “чуму идентитет кога...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Д-Р НИКОЛА МАЏУНКОВ: Општина Струмица после 4 години успеа да стигне да ја асфалтира и втората улица на дел од каналот Крушевска Република!

Д-р Никола Маџунков, советник во советот на општина Струмица од редовите на ВМРО-ДПМНЕ: Општина Струмица после 4 години успеа да стигне да ја асфалтира и втората улица на дел од каналот Крушевска Република. ❌ Нефункционалниот...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Д-Р НИКОЛА МАЏУНКОВ: Наместо капитални проекти за граѓаните, Општина Струмица стана град на ‘’профитерски проекти’’ и ‘’ќе добие’’ проекти!

Д-р Никола Маџунков, советник во советот на општина Струмица од редовите на ВМРО-ДПМНЕ: Наместо капитални проекти за граѓаните, Општина Струмица стана град на ‘’профитерски проекти’’ и ‘’ќе добие’’ проекти Од 1-ви Септември Општина Штип добива...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ЕКОНОМИЈА

ЕУРОМАКС РЕСОУРЦЕС: Вистина #5 – да ги препознаеме можностите за заеднички успех!

Ајде сите заедно конечно да ги отфрлиме вкоравените предрасуди и стереотипи, колективно да ја победиме и надминеме наметнатата песимистичка психоза на ноторни „лузери“ на кои ете никој не им мисли добро, а странските инвеститори или...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Струмичанецот Милан Савов со 5 совети и стратегии за повисоки позиции на Гугл!

Текст на Милан Савов – Основач на ВЕБ и СЕО агенција Смартклик! 5 совети и стратегии за повисоки позиции на Гугл Ако имате бизнис веб страница, тогаш веќе сте свесни дека е потребно да се...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Огњан Лазаров, геолог во пензија: Деструктивни последици од небулозните исклучивости „или ова – или тоа“

„Времето на нашите агресивни кочничари на развојот во улоги на лажно загрижени еко-активисти веќе помина или им истече рокот на употреба „expirydate“ … “ Во последниве години колективно влеговме во темниот тунел на самосожалување како...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

До крајот на годинава мора да биде исплатен К-15 – еве колку ќе изнесува

Со растот на просечната плата во Македонија, порасна и минималниот износ за К-15, кој, оваа година ќе изнесува најмалку 14.000 денари. Оваа бројка се добива кога ќе се земат предвид последните просечни месечни плати што...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Од утре поскапуваат цигарите

За цигарите цената ќе биде за 9 проценти поголема, односно ќе поскапат за 5 денари по кутија. Со измените се очекува во буџетот да влезеат околу 13 милиони евра годишно. По членот 84 се додава...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Најава: Со новиот закон прво ќе се регулираат 26 нефер трговски практики, а потоа ќе се намалат цените на храната

Со новиот закон за забрана на нефер трговски практики во синџирот на снабдување на земјоделски и прехранбени производи ќе се регулираат 26 нефер трговски практики, најави денеска министерот за економија, Крешник Бектеши. Тој додаде дека...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ХРОНИКА

ПАЗАРЕН ИНСПЕКТОР ОСОМНИЧЕН ЗА ПРИМАЊЕ ПОТКУП – НА БЕРБЕРИ ИМ ПОБАРАЛ 100 ЕВРА!

Јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Струмица донесе Наредба за спроведување истражна постапка против едно лице за кое постои основано сомнение дека сторило две кривични дела – Примање поткуп од член 357 став 1 од...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СОПРУГОТ ПРИЈАВИЛ ДЕКА ОД ДОМОТ ВО ИЛОВИЦА СЕ ОДДАЛЕЧИЛА НЕГОВАТА 37 ГОДИШНА СОПРУГА!

На 26.11.2023 во Полициската станица Струмица, Н.Г.(37) од село Иловица, струмичко, пријавил дека од домот се оддалечила неговата сопруга Н.Г.(37). Се преземаат мерки за пронаоѓање на лицето.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

МАЛОЛЕТНИК ОД ДАБИЛЕ ТЕШКО ПОВРЕДЕН – ВО НЕГО УДРИЛО ВОЗИЛО!

На 23.11.2023 во СВР Струмица било пријавено дека во 16.20 часот на магистрален пат Струмица – Ново Село, во с.Дабиле, струмичко, патничко возило „опел астра“ со струмички регистарски ознаки, управувано од М.Д. (35) од с.Моноспитово,...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ВО ВОЗИЛО НА 23 ГОДИШНО МОМЧЕ ОД СТРУМИЦА ПОЛИЦИЈАТА ПРОНАЈДЕ МАРИХУАНА!

На 22.11.2023 година во 21.25 часот во Струмица, полициски службеници од Секторот за внатрешни работи Струмица го лишиле од слобода Н.Ш.(23) од Струмица. При преглед на патничко возило „фиат“ со струмички регистарски ознаки, кое го...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

КАЈ СТРУМИЧАНКА ПРОНАЈДЕНА И ОДЗЕМЕНА БЕЛА МАТЕРИЈА!

На 21.11.2023 во 13:50 часот во Валандово, полициски службеници од ОВР Валандово лишиле од слобода струмичанка, затоа што кај неа била пронајдена и одземена бела материја. По документирање на случајот ќе следува соодветен поднесок.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Немоќно момче од Струмичко пронајдено пред маркет во Струга, кривична против родителите за напуштање!

Малолетник со здравствен проблем, од струмичкото село Банско доцна синоќа сам бил затекнат во близина на маркет во Струга. СВР Охрид денеска соопшти дека лицето е згрижено и остварен бил контакт со неговите родители. –...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СПОРТ

ИНТЕРВЈУ СО ПИНДА СЛАВЧО: СЕГА Е ВИСТИНСКИ МОМЕНТ ЗАЕДНО СО ЦЕЛА СТРУМИЦА ДА ЈА ВРАТИМЕ ФК БЕЛАСИЦА ВО ПРВА ЛИГА!

ФК БЕЛАСИЦА е градски бренд, срцето на Струмица, гордоста на градот. За сегашната ситуација во клубот, зборуваме накратко со Пинда Славчо, претседател на ФК БЕЛАСИЦА. СТРУМИЦА ДЕНЕС: Каква е моменталната атмосфера во ФК БЕЛАСИЦА? ПИНДА...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Струмичани ќе ја гледаат Македонија за 200 денари!

Фудбалската федерација на Македонија (ФФМ) ги објави цените на билетите за пријателскиот натпревар против Ерменија која ќе се игра во Струмица. На 17. октомври на стадионот „Благој Истатов“ во Струмица, Македонија ќе ја пречека Ерменија...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ТОНИ АТАНАСОВ ОД СТРУМИЦА – ЕДЕН ОД НАЈДОБРИТЕ ОФАНЗИВЦИ ВО ПОНОВАТА ИСТОРИЈА НА ФК БЕЛАСИЦА!

Тони Атанасов, еден од најдобрите офанзивци во поновата историја на Беласица. Во Беласица има вкупно настапувано во 13 различни сезони, притоа забележувајќи 229 настапи на официјални натпревари, со што е дел од топ 10 играчи...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СТРУМИЧАНЕЦОТ ВЛАДИМИР ТРАЈЧЕВ ОСВОИ СТАН ВО ЏЕВАХИР ВО СКОПЈЕ ОД АКЦИСКАТА ИГРА НА СПОРТ ЛАЈФ!

Премијата на Типстер Куп сезоната 2022/2023 – станот во Џевахир Скај Сити, ја освои Владимир Трајчев од Струмица. Трајчев до највредната награда стигна благодарение на еден фeноменален тикет уплатен пред крајот на акциската игра која...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

УШТЕ ЕДНА СТРУМИЧАНКА ЌЕ ИГРА ЗА ГОЛЕМ КЛУБ: Софија Ричлиева потпиша за шпанскиот клуб Премиа Де Далт!

Макеодонската одбојкарска репрезентативка Софија Ричлиева има нов клуб. Таа стави потпис за шпанскиот клуб Премиа Де Далт од Барселона, клуб од Суперлига 2 во Шпанија. Премиа Де Далт минатата сезона ја заврши на петтото место....

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Струмичанката Елена Пандева ќе ја засили Струмица

Искусната одбојкарка Елена Пандева ќе биде новото засилување на екипата на Струмица. Пандева која лани со успех настапуваше во италијанскиот шампионат се враќа во својот матичен клуб. „По многубројните понуди за меѓународна сцена решив да...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

КУЛТУРА

STAND UP СО САШКО КОЦЕВ ВО СТРУМИЦА!

🎙STAND UP НА САШКО КОЦЕВ – ШИРОК ДИЈАФАЗОН! После големата премиера во Скопје, доаѓа во Струмица! 📍 НУЦК ” Антон Панов” – Струмица 📆 06.12.2023 🕣 20:00 часот 🎫 Цена 350 ден Билети во продажба...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ИЗРАЕЛ ЈА ГРАНАТИРАШЕ ТРЕТАТА НАЈСТАРА ПРАВОСЛАВНА ЦРВКА ВО СВЕТОТ: Најмалку осум мртви во центарот на Газа

Раселените Палестинци собрани во црквата Свети Порфириј, грчка православна црква во центарот на Газа, беа цел на израелски воздушен напад, при што загинаа најмалку осум лица, а многу други беа ранети, јавува дописникот на Ал...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

КОНЕЧНО И ВО СТРУМИЦА: „КЕЦ НА ДЕСЕТКА“ НА МИТКО БОЈАЏИСКИ УТРЕ ПРЕД СТРУМИЧКАТА ПУБЛИКА!

МНТ со „Кец на десетка” гостува во Струмица Претставата со спонтан хумор „Кец на десетка”, по текст на Митко Бојаџиски, во режија на Драган Спасов-Дац и Јордан Симонов, а во продукција на Македонскиот народен театар,...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СТУДЕНТИТЕ НЕ СЕ ЗАДОВОЛНИ СО СТУДЕНТСКИОТ ОБРОК: НЕ НИ СЕ ЈАДЕ ПАШТЕТА СЕКОЈ ДЕН!

Почнувајќи од минатата недела, околу 20.000 студенти од цела Македонија почнаа да ги користат парите кои им ги додели државата за студентски оброк. Станува збор за 140 денари кои студентите треба да ги искористат на...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ФИЛМОТ „TE DUA, ЖИМИ МЕНЕ“ ПРЕМИЕРНО НА 10 ОКТОМВРИ ВО СТРУМИЦА!

Филмската комедија „Те дуа, жими мене“, снимена по сценарио на Никола Кузелов и во режија на Марјан Гавриловски, на 22 септември во „Синеплекс“ ја имаше македонската премиера во Скопје, а овие денови се прикажува и...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

НА 14 ОКТОМВРИ ПОЛУМАРАТОН „СТРУМИЦА НА УЛИЦА“ – ПРИЈАВИТЕ СЕ ВО ТЕК!

Со огромно задоволство би сакале да Ве информираме оваа година повторно го организираме најмасовниот спортски настан на улиците “Струмица на улица 2023” со три ноќни трки на 5км, 10км и полумаратон на ден 14.10.2023 со...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ЗАБАВА / МАГАЗИН

Рецепт за „енергетска бомба“ на „Балкан Твист“

Потребни состојки: – марула 🥬 – конзервирано цвекло – туна мексикана – млад кромид 🧅 – јајца 🥚 – лупен сончоглед 🌻 – лимон 🍋 – зачини: сол и црн пипер 🧂 Начин на подготовка:...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

РЕЦЕПТ НА „БАЛКАН ТВИСТ“: Мрзлива сарма во грне

Потребни состојки : – зелка – ориз 🍚 – мешано мелено месо – кромид – морков 🥕 – оцет – зачини:сол, црн пипер, вегета, буковец, ловоров лист Начин на подготовка : 🍲 Зелката ставете ја...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ПРЕВКУСЕН РЕЦЕТ НА „БАЛКАН ТВИСТ“: Свинско со праз и ориз!

Потребни состојки: – свински врат 🥩 – ориз 🍚 – праз – кромид 🧅 – лук 🧄 – пиперка 🫑 – морков 🥕 – бело вино 🥂 – свински бујон – зачини: сол, црн пипер,...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

РЕЦЕПТ НA „БАЛКАН ТВИСТ“: Пржена пастрмка со крокети од компир и сос од путер и лук

Потребни состојки : – пастрмка 🐟 – компир 🥔 – мешавина од зеленчук за гарнир – лук – сок од лимон 🍋 – путер – брашно – јајце 🥚 – зачини: магдонос, сол, црн пипер,...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ХУМАНОСТ

ПРОДАВА КРОФНИ ЗА ЛЕКУВАЊЕ НА ЛУНА: Марија од Гевгелија го следи хуманиот гест на Нина

Инспирирана од Нина од Нови Сад која продаваше крофни за да собере пари за лекување на својот татко и малата Марија од Гевгелија продава крофни на плоштадот во градот за да помогне во собирањето пари...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ФУДБАЛСКА ЕКИПА ОД ОПШТИНА ВАСИЛЕВО ОСВОИ ПРВО МЕСТО НА ТУРНИР ВО ГЕРМАНИЈА И ПАРИТЕ ГИ ДОНИРАА ЗА КИКО!

Во Франкфурт, Германија вчера се одржа турнир во фудбал каде екипата на DP TROCKENBAU GMBH, играчи сите од општина Василево, го освоија првото место и наградата од 500 евра ја донираа за нашиот Кико за...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СПОДЕЛУВАЈТЕ: Да му помогнеме на Кико да застане на нозе!

Кристијан Коцев од карбинското село Долни Балван во штипско боледува од ретка генетска болест атаксија. За негово лекување во Истанбул во Турција потребни се 50.000 евра. Јутјуберот Стефан Лазаров објави видео во кое јавно ги...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Апел за помош на 21-годишната Ива која две години се лекува како резултат на леукемија!

Ива Милошевска веќе две години се бори за своето здравје. 21-годишната девојка од Велес објави видеа во кои ја споделува својата битка со леукемијата и лекувањата во болница. Таа ја раскажа својата приказна за да...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

СПОДЕЛУВАЈТЕ: Итно ѝ требаме на малата Теодосија – Се бори со тешка болест WILMS тумор!

Малата Теодосија има помалку од 4 годинки и се бори со тешката болест WILMS тумор. По онколошки третман и операција, малата Теодосија мора да продолжи да се лекува во странство за што се потребни финансии...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

НА 25 АПРИЛ ВО СТРУМИЦА ХУМАНИТАРЕН КОНЦЕРТ ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА ЕЛЕУСА ФОНДАЦИЈА „ЗВУКОТ НА ЧОВЕЧНОСТА“

Елеуса Фондација Ви го најавува одржувањето на првиот хуманитарен концерт „Звукот на човечноста“ што ќе се одржи на 25 април 2023 г. во НУЦК „Антон Панов“ во Струмица. За првпат заедно на една сцена, сплотени...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ИСТОРИЈА

Го кодошеа оние што глумеа патриоти: На денешен ден е роден големиот македонски актер и патриот Ристо Шишков!

На денешен ден пред 83 години во селото Мрсна – Серско, Егејска Македонија е роден истакнатиот македонски филмски и театарски актер – Ристо Шишков. Тој е познат по многуте одлично одиграни улоги, но и по...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

БУГАРСКИ РЕПОРТЕР ЗА „ЊУЈОРК ТАЈМС“ ВО 1903 ГОДИНА ОБЈАВИЛ: МАКЕДОНСКИОТ ШЕФ Е МРТОВ!

Натпис во весникот “Њујорк Тајмс” од 26 мај 1903 година открива кој го предал Гоце Делчев, срцето на револуционерна Македонија. За приказната да привлече уште поголемо внимание, истиот натпис е испратен од бугарски репортер во...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ПЕЧАТОТ НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ЗАЧУВАН ВО СТРУМИЦА!

Во Струмица во семејството со потекло од Кукуш сочуван е печат за обреден христијански леб од 19 век. Со ваков печат за леб добиен од црквата Свети Ѓорги над тогашен Кукуш, Султана Делчева го подготвувала...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Струмичанецот Митко Георгиев: во „Само вистина“: Дискриминиран сум како македонски Бугарин, никој од моето семејство не може да се вработи!

Се чувствувам дискриминиран, иако ние тука сме прво како Македонци. Ова е наша татковина и јас се срамам од некои настани како прославата на годишнината од смртта на Мара Бунева. Јас веднаш кажав дека тоа...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

БУГАРСКИТЕ ВЕСНИЦИ ВО 1905 ГОДИНА ОБЈАВИЛЕ: Делчев навистина почна да се замислува дека е вистински господар на македонското дело!

Во нашата јавност е малку познато дека, за разлика од денес, бугарските весници од околу илинденскиот период отворено ја напаѓале македонската национална дејност на легендата на македонската револуционерна борба Гоце Делчев. Да потсетиме на неговата...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

ГОЦЕ Е МАКЕДОНИЈА: Ден пред раѓањето народот ќе го чува гробот на Делчев од провокаторите кои сакаат да го понижат македонскиот народ!

Фејсбук статус на СОНЧЕВА РЕВОЛУЦИЈА: Сончева Револуција дава поддршка и се приклучува во повикот за мирна герила акција на 03.02 (петок) со почеток во 16ч, во црквата Св. Спас. Повикот е да се собере што...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

НАУКА

НАСА планира да изгради живеалишта на Месечината: Се знае како и кога ќе го направат тоа

Додека НАСА од една страна се подготвува за враќање на Месечината, што првично беше планирано за следната година, но мисијата е одложена, од друга страна, американската вселенска агенција размислува и за изградба на живеалишта на...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

НАСА ќе рудари ретки метали и суровини од Месечината и астероидите

Вселенското рударство, т.е. извлекување ресурси од астероиди, сателити на Земјата и други небесни тела, е релативно ново поле на истражување, но има потенцијал да го промени нашиот начин на живот и да ја трансформира глобалната...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Научници одгледаа човечки ембрион без користење сперма, јајце клетки или матка

Научници од Институтот Вајсман успеаја да одгледаат модел кој многу наликува на човечки ембрион без користење сперма, јајце клетки или матка. Тимот научници велат дека нивниот модел на ембрион е направен со користење матични клетки,...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Пентагон претстави веб-страница за сите декласифицирани видеа од НЛО

Канцеларијата за неидентификувани летечки објекти (НЛО) на Пентагон објави нова веб-страница на која може да се гледаат сите декласифицирани видеа од таканаречени неидентификувани воздушни феномени. Министерството за одбрана на САД ја објавува веб-страницата за да...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Желките носат знаци на нуклеарната историја на човештвото во нивните оклопи

Еден пролетен ден во 1978 година, еден рибар уловил ајкула во лагуната околу атолот Еневетак, дел од Маршалските Острови во северниот дел на Пацификот. Таа ајкула, заедно со остатоците од зелената морска желка што ја...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

Дали полната месечина влијае врз здравјето на луѓето?

Постојат народни верувања дека месечината влијае врз однесувањето на човекот и врз неговото здравје. Сепак, голем дел од истражувањата за тоа дали месечината има некаков директен ефект се неубедливи. Некои истражувања посочуваат дека месечината може...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ