strumica denes logo

Приказни од касарната во Струмица во времето на ЈНА

Автор:

Датум:

март 20, 2018

Категории:

Струмица Денес

Автор:

Датум:

март 20, 2018

Категории:

Струмица Денес

Интернет е едно непредвидливо море од податоци во разни формати. Иако го гледаме како место во кое најчесто владеат младите, на интернет ќе најдете и постари генерации кои го користат за да стапат во контакт со луѓето за кои мислеле дека никогаш нема да ги видат ни чујат во животот.

Таква е и Фејсбук групата „JNA druzenje i trazenje bivsih drugova“ која има преку 27.000 членови, а не е единствената чија задача е поврзување на разделените другари и другарки од некогашна Југославија. Доволно е краток поглед во групата за да сфатите дека сте налетале на универзум во кој тагата по Југославија е толку силна што ќе го натера човек (дури и тој што е роден подоцна и сé што знае за таа земја е од туѓи раскажувања) да се запраша зошто воопшто Југославија се распадна?

За постоењето на таа земја денес, меѓу останатото, заедно со ваквите Фејсбук групи, сведочат и тетоважите кои многумина и ден денес ги носат. Веројатно нема некој што нема слушнато за прочуените ЈНА – игла и мастило – тетоважи.

Ако ги прашате членовите на оваа група која е причината за тетовирање на таква тетоважа, ќе сфатите дека не може да се издвои само една единствена таква причина, пишува српски Vice, кој освен што побара од луѓето од групата да ги споделат своите приказни за ЈНА тетоважите, побара и фотографии од истите. Како и да е, мотивите се разни – од тоа дека во прашање е само една весела пијана ноќ со другарите, па до желба нешто многу важно да се запамети за навек.

ЈНА тетоважите

ЈНА тетоважите не се единствените тетоважи кои биле правени во ЈНА, но веројатно се најмасовни поради едноставноста на самиот процес на нивното тетовирање. Во оваа група не постои ниту еден човек кој својата тетоважа би ја прекрил или би ја преправил поради некаква идеологија.

„Еден ден во ’82-ра во Струмица купивме доста пиво, ние пет шест другари… И така снемува едно по едно пиво, и ни паѓа идеја да се тетовираме. Еден другар донесе туш, а игла и конец имавме. Јас тетовирав тројца другари и убаво испадна, а мене овој другиот што ме тетовираше беше ем најпијаниот од сите, ем јас му припаѓав, па еве слики да се уверите“, пишува сопственикот на тетоважата Драгиша Живановиќ на групата, каде неговиот пост речиси инстантно го дочекаа шеговити коментари.

ЦЕЛОСНАТА ОБЈАВА МОЖЕ ДА ЈА ПОГЛЕДНЕТЕ НА СЛЕДНИОТ ЛИНK