strumica denes logo

Незадоволството и желбата за промени ќе ја донесат Гордана Силјановска Давкова до победа на изборите во Македонија, тврди Ѓорчев

Автор:

Датум:

април 12, 2024

Автор:

Датум:

април 12, 2024

Во услови на зголеменото незадоволство и силната желба за промени кај македонските граѓани, се предвидува дека Гордана Силјановска Давкова од партијата ВМРО-ДПМНЕ ќе излезе како победник на претстојните избори. Владимир Ѓорчев, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ, изрази уверување во успехот на Силјановска Давкова, наведувајќи ја промената на општото расположение во државата и зголеменото незадоволство од актуелната власт!

Во услови на зголеменото незадоволство и силната желба за промени кај македонските граѓани, се предвидува дека Гордана Силјановска Давкова од партијата ВМРО-ДПМНЕ ќе излезе како победник на претстојните избори. Владимир Ѓорчев, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ, изрази уверување во успехот на Силјановска Давкова, наведувајќи ја промената на општото расположение во државата и зголеменото незадоволство од актуелната власт.

Расположението во Македонија: Незадоволството ќе донесе победа за Гордана Силјановска Давкова
Според Ѓорчев, има значителен пад на рејтингот на владата, придружен со наплив на разочарување кај граѓаните. Фактори кои придонесуваат за ова незадоволство вклучуваат недостаток на перспектива, високи стапки на емиграција, галопирачка инфлација, превисоки цени и бројни корупциски скандали.

Споредба со 2019
Ѓорчев ја спореди сегашната состојба со онаа од 2019 година, истакнувајќи дека владата сега е во понеповолна положба. На претходните избори, и покрај заедничките напори за поддршка на актуелниот претседател Стево Пендаровски, во првиот круг имаше тесна пресметка меѓу Пендаровски и Силјановска Давкова, со разлика од само 2-3.000 гласови. Сепак, Ѓорчев овој пат предвидува многу поголема загуба за Пендаровски и партијата СДС, потенцијално до 100.000 гласови, делумно поради конкуренцијата на кандидатот на партијата ДУИ во првиот круг.

Моментумот на ВМРО-ДПМНЕ
Неодамнешниот успех на ВМРО-ДПМНЕ на локалните избори и високиот рејтинг, како што покажуваат анкетите, укажуваат на силен моментум за партијата. Ѓорчев смета дека овие фактори во комбинација со падот на рејтингот на актуелната власт дополнително ќе ги засилат шансите на Силјановска Давкова да победи на изборите.

Додека Македонија се подготвува за претстојните избори, преовладувачкото чувство на незадоволство и желба за промени може да го отвори патот за победа на Гордана Силјановска Давкова. Со оглед на тоа што владата се соочува со критики за нејзиното справување со различни прашања, вклучително и емиграцијата и корупцијата, се чини дека електоратот е подготвен да поддржи нова насока за земјата под раководство на ВМРО-ДПМНЕ.