Состојки:
- чаша = 180 мл
- За кексот
- 3 јајца
- 1 чаша шеќер
- 1 ќесиче ванилин шеќер
- 1 чаша млеко
- 0,5 чаша масло
- 1 чаша брашно
- 1 чаша гриз
- 1 ќесиче прашок за печење
- За прелив
- 2 чаши млеко
- 1 чаша шеќер
- 4 лажици какао
- 100 гр чоколадо
Подготовка:
- Искршете го чоколадото на ситни парчиња, додадете ги маргаринот и медот и стопете ги на водена бања или во микробранова. Кога ќе се соединат, додадете ја брусницата и убаво измешајте.
- Смесата истурете ја во претходно обложен со стреч фолија триаголен калап и израмнете ја. Истата постапка и за црниот дел, каде на крај ги додавате крупно мелените лешници. Смесата ја истурате врз белиот дел и убаво ја измазнувате.
- Калапот оставете го во фрижидер да се стегни, не му треба многу време, па потоа сечете парчиња.