strumica denes logo

ВЕРУВАТЕ ЛИ ВИЕ ВО ОВАА ТЕОРИЈА? Решена мистеријата стара 4.000 години: Како биле изградени пирамидите во Гиза!

Автор:

Датум:

мај 24, 2024

Автор:

Датум:

мај 24, 2024

Се верува дека новооткриената речна растока, скриена под пустинските песоци и обработливите површини, била користена за транспорт на масивни камени блокови и материјали до местата на пирамидата.

Научниците мислат дека можеби конечно ја откриле вековната мистерија за тоа како 31 пирамида, вклучувајќи ја и познатата Голема пирамида во Гиза, биле изградени во Египет пред повеќе од 4.000 години.

И не, тоа не беше со помош на вонземјани.

Револуционерно откритие на истражувачите од Универзитетот во Северна Каролина Вилмингтон открива дека овие древни чуда најверојатно биле изградени покрај сега закопаната растока на реката Нил, скриена под пустински песок и обработливи површини.

Со години, археолозите шпекулираа дека древните Египќани користеле воден пат за транспорт на масивни камени блокови и други материјали потребни за изградба на пирамида. Сепак, точната локација и природата на овој воден пат останаа недофатливи до сега.

Новооткриената растока „Ахрамат“, долга приближно 64 километри (39 милји), се верува дека „се користела како транспортен воден пат за работниците и градежни материјали до местата на пирамидите“, се вели во студијата.

Истражувачите користеле комбинација од радарски сателитски податоци, геофизички истражувања и јадро на почвата за да ја мапираат оваа скриена растока.

Според студијата, „безбројните долински храмови во Египет сè уште не се пронајдени и, според тоа, сè уште може да бидат закопани под земјоделските полиња и пустинскиот песок покрај брегот на реката на гранката Ахрамат“.

Остануваат неизвесни причините поради кои овој крак на реката пресушил или исчезнал. Најверојатно, периодот на суша и опустинување предизвикал песок да го зафати регионот, замолчувајќи ја реката, според истражувачот Еман Гонеим.