strumica denes logo

СОВЕТНИЧКАТА ГРУПА ВО ОПШТИНА СТРУМИЦА ОД ВМРО-ДПМНЕ НА СРЕДБА СО МАКЕДОНЦИТЕ ВО ШВАЈЦАРИЈА – ПЕЕЈА МАКЕДОНСКА ПЕСНА И ИГРАА МАКЕДОНСКО ОРО!

Автор:

Датум:

јуни 20, 2024

Автор:

Датум:

јуни 20, 2024

Советничка група на ВМРО-ДПМНЕ Струмица:

🇲🇰🇨🇭 Далеку од родната татковина, во Швајцарија, неколку илјади Македонци пееја македонска песна и играа македонско оро, а каде и да сме Македонија ќе биде во нашите срца.

Бидејќи македонската дијаспора е нараскинлив дел од Македонија, а голем број струмичани живеат и работат во Швакцарика, Советничка група на Вмро-Дпмне, ОК Струмица, заедно со градоначалници од Македонија бевме дел од манифестацијата ,,Македонски ден” во Ешален, Швајцарија.

Во Ешален, советничката група се сретна со нашинци кои живеат и работат во Швајцарија, бевме во посета на компании основани од Македонци, осваривме средба со градоначалникот Серж Борник, советници во советот на Ешален и јавните претпријатија во општината.

Благодараност до друштвото ,,Македонија” за поканата и за прекрасната дружба со Македонците во Швајцарија.