strumica denes logo

Русија и помага на Турција и праќа повеќе од 100 специјалисти за спасувачки операции!

Автор:

Датум:

февруари 6, 2023

Автор:

Датум:

февруари 6, 2023

Руски спасувачи полетаа во областа погодена од катастрофалниот земјотрес во Турција и Сирија, соопшти Министерството за вонредни ситуации на Русија.

Групата вклучува 7 кучешки екипажи и повеќе од 100 специјалисти за спасувачки операции во зоната на катастрофално уништување. Тие се опремени со сета потребна опрема за пребарување и спасување на жртвите.

Покрај тоа, руските спасувачи ќе достават авионска болница во зоната за итни случаи. Врз основа на оваа болница, повеќе од 40 специјалисти на руското Министерство за вонредни ситуации ќе можат да им обезбедат на локалните жители квалификувана медицинска нега.