strumica denes logo

Ќе добиеме поевтина струја и плус уште еден час евтина тарифа!

Автор:

Датум:

мај 27, 2024

Автор:

Датум:

мај 27, 2024

Според најавите од Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ), домаќинствата во нашата земја може да очекуваат намалување на цената на електричната енергија.

Претседателот на РКЕ, Марко Бислимовски, објаснува дека причина за ова е инвестицискиот бум во фотоволтаични централи. Овие инвестиции во соларна енергија доведоа до рекордно низок увоз на струја во нашата земја.

Граѓаните се различно настроени според оваа најава.

Некои изразуваат задоволство поради зголемувањето на времетраењето на евтината струја. За нив, ова претставува помош и може да им олесни месечните сметки.

Други, пак, се сомневаат во долгорочната одржливост на оваа мерка. Според нив, инвестициите во фотоволтаични централи може да бидат краткорочно задоволство, но дали ќе донесат структурни промени во системот на енергетска дистрибуција, останува предизвик.

„Важно е да се следат резултатите од оваа иницијатива и да се обезбеди долгорочна стабилност на енергетскиот сектор. Граѓаните имаат право да бидат информирани и да знаат како оваа промена ќе влијае на нивните домашни буџети и на општествената економија. Со оваа најава, домаќинствата може да се подготват за новите тарифи и да ги следат промените во цената на струјата. Времето ќе покаже дали оваа мерка ќе биде успешна и дали ќе донесе корист за сите граѓани. Домаќинствата летово може да добијат поевтина струја и плус уште еден час евтина тарифа“, коментираат експертите од областа на енергетиката.

Според нив, намалувањето на цената на електричната енергија може да им ги олесни месечните сметки на домаќинствата, но како точно ќе се промени месечниот износ на сметката зависи од неколку фактори.

„Прво, потрошувачката навика. Ако вашето домаќинство е штедливо и ја користи електричната енергија внимателно, тогаш намалувањето на цената ќе има поголем ефект. Ако, пак, трошите многу енергија, намалувањето може да биде помалку забележливо. Второ, тарифниот модел. Вашата сметка зависи од типот на тарифен модел кој го користите. Дали сте на еднотарифен или двотарифен систем? Дали ја користите евтината тарифа во ноќните часови? Ова се фактори кои влијаат на крајниот износ на сметката. Трето, времетраење на евтината струја. Намалувањето на цената на електричната енергија се однесува на евтината тарифа. Ако времетраењето на евтината струја се зголеми, тоа може да им овозможи на домаќинствата да ја искористат поевтината тарифа подолго време, што ќе резултира во намалување на сметката. И четврто, инвестициите во фотоволтаичните централи. Инвестициските бумови во соларна енергија доведоа до рекордно низок увоз на струја во нашата земја. Ова може да има директно влијание на цената на електричната енергија“, објаснуваат експертите.

Претседателот на РКЕ, Марко Бислимовски вели дека сега треба да се направи анализа за да се покаже дали постои можност бесплатната тарифа на струјата да се продолжи за еден час, односно до 16 часот.

„Зголемувањето на евтината тарифа го правиме за да се искористи евтината цена на електричната енергија во тие периоди. Исто тако, со тој сигнал што го испраќаме до ЕСМ и до ЕВН Хоум, да купуваат електрична енергија во тие периоди, особено ЕВН Хоум, ние ќе обезбедиме и пониска цена на електрична енергија која сосема е возможно да ни обезбеди и намалување на цената на електричната енергија за домаќинствата“, изјави Бислимовски.

Моментално евтината тарифа на струјата е од 13 до 15 часот. Регулаторната комисија треба да ја одобри новата цена на струјата на крајот на јуни и тогаш ќе се знае дали и колку ќе се намали цената на струјата.