strumica denes logo

До Земјата стигна радио сигнал стар 8 милијарди години: Се знае од каде доаѓа, но не и како настанал!

Автор:

Датум:

октомври 20, 2023

Автор:

Датум:

октомври 20, 2023

Астрономите снимија мистериозни радио бранови на кои им беа потребни осум милијарди години да стигнат до Земјата. Тој е еден од најоддалечените и најмоќните брзи радио рафали (FRB) некогаш забележани.

Имено, експлозијата на FRB 20220610A траела помалку од една милисекунда, но во тој дел од моментот ослободила енергија колку што испушта нашето Сонце во текот на 30 години.

Брзите изливи на радио бранови се една од најфасцинантните мистерии во универзумот. Ова се екстремно моќни сигнали, некои ослободуваат повеќе енергија од 500 милиони сонца и траат помалку од трептот на око.

Една од најважните карактеристики на FRB е тоа што тие се краткотрајни и непредвидливи. Тие обично се појавуваат ненадејно на некој дел од небото и траат само неколку милисекунди.

Повторувањата на FRB, односно кога нема само еден интервал, туку неколку последователни, се многу ретки и особено го привлекуваат вниманието на астрономите. Некои од повторливите FRB се јавуваат периодично, во редовни интервали, на секои неколку дена или месеци.