strumica denes logo

Албанија на рекорд за корупција во 2023 година, индексот се влошува, ја надминува Босна!

Автор:

Датум:

јули 20, 2023

Автор:

Датум:

јули 20, 2023

Албанските граѓани мислат дека нивната земја е покорумпирана во споредба со сите други земји од Западен Балкан, покажуваат најновите резултати од истражувањето на Балканскиот барометар 2023 година на Регионалниот совет за соработка (RCC).

38 отсто од испитаниците Албанци сметаат дека корупцијата е важен проблем за економијата на земјата. Оваа перцепција е највисока во регионот во 2023 година, со разлика од 12 процентни поени во споредба со втората земја по нас, Босна Херцеговина со 26% и Северна Македонија со 26%. За Црна Гора и Србија показателот е 25%, додека граѓаните на Косово имаат најниска перцепција за корупција во Западен Балкан, со 22%. Просекот на регионот е 27%. Процентот на Албанци кои сметаат дека корупцијата е грижа за економијата на земјата е значително зголемен во споредба со пред една година, кога показателот беше 27%, а земјата беше на трето место по Босна и Херцеговина (34%) и Србија (28%).

За разлика од сите други балкански земји, само Албанија претрпе толку високо влошување на перцепцијата за корупција. Северна Македонија бележи благ пораст од еден процентен поен, додека во другите земји е намалена перцепцијата на граѓаните за корупција, особено во Босна и Херцеговина.

Главна грижа за албанските граѓани е економијата, со 50 отсто од испитаниците. Сепак, ова ниво е трето во регионот, по Северна Македонија (55%) и Црна Гора (51%) и на слично ниво како Србија.