strumica denes logo

ГРАДИНКИТЕ И УЧИЛИШТАТА ВО СТРУМИЦА БЕЗ ПЛАТА – ЕДИНСТВЕНИОТ СЛУЖБЕНИК ЗАМИНАЛ НА ОДМОР!

Автор:

Датум:

јуни 20, 2024

Автор:

Датум:

јуни 20, 2024

Текст на медиумот Сакам Да Кажам:

Сметководителите од градинките, училиштата и други државни институции во Струмица, Василево, Радовиш, Валандово и во останатите општини во Југоисточна Македонија беа принудени да одат во Штип за сите трезорски услуги во изминатите десетина дена, а откако единствениот трезорски службеник во овој град замина на одмор, од денеска ќе мора да одат во Кочани или во некој друг град кој има ваква канцеларија.

Трезорската канцеларија во Штип извести дека поради вториот дел од годишниот одмор на единствениот вработен, таа нема да работи до 21 јуни и дека за какви било налози за плаќање треба да се оди во канцеларијата во Кочани, Кавадарци или Велес. Во некои градови каде што има трезорски канцеларии со повеќе вработени проблем било што имале само еден компјутер.

Минатата недела, трезорската канцеларија во Штип беше под опсада од стотина благајници и сметководители од повеќе општини во Источна и Југоисточна Македонија затоа што една од поголемите трезорски канцеларии за Југоисточна Македонија, со седиште во Струмица, остана без ниту еден вработен, а претходно биле тројца.

„Двајца од трезорските службеници во Струмица заминаа во пензија, а третиот на породилно боледување. Ни кажаа за која било трезорска услуга да одиме во Штип, каде што имало само еден вработен, но и тој од денеска бил на годишен одмор, па ни посочија да одиме во трезорската канцеларија во Кочани, Кавадарци или Велес“, велат сметководители во регионот.

Целосната објава може да ја погледнете на следниот линк: https://sdk.mk/index.php/dopisna-mrezha/zatvoreni-trezorskite-kantselarii-vo-tseliot-jugoistochen-region-oti-edinstveniot-sluzhbenik-zaminal-na-odmor/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1gpOc6C4EHib-iomOmMFY-ddXLQpwJcUD_Bnmb1jIa9afZeKmfc2FZ9Ug_aem_ZmFrZWR1bW15MTZieXRlcw