strumica denes logo

Православните христијани го празнуваат Втор ден Велигден!

Автор:

Датум:

април 9, 2018

Категории:

Култура

Автор:

Датум:

април 9, 2018

Категории:

Култура

Верниците денеска го слават вториот ден од големиот христијански празник Велигден. Денеска е државен празник и неработен ден во Република Македонија.

Воскресението Христово завчера на полноќ беше објавено во сите храмови на Македонската православна црква, а Велигденска миса беше одржана во католичката црква Срце Исусово.
Христовото Воскресение Велигден се смета за најголем христијански празник, ден кога Исус Христос ја докажал својата божествена моќ и воскреснал од мртвите.