strumica denes logo

НА ДЕНЕШЕН ДЕН ВО СТРУМИЦА Е РОДЕН МИТКО МАЏУНКОВ!

Автор:

Датум:

март 19, 2018

Категории:

Култура

Автор:

Датум:

март 19, 2018

Категории:

Култура

1943. – Во Струмица е роден Митко Маџунков, македонски романсиер, раскажувач, драмски автор и есеист. Дипломирал на Филолошкиот факултет во Белград, на групата светка книжевност со теорија на книжевноста, по што останал да живее во Белград и долго време работел како библиотекар. Во 1970 година станал член на Здружението на писатели на Србија, од 1986 година е член на Друштвото на писателите на Македонија. Во 2003 година бил избран за член на МАНУ надвор од работниот состав, а во 2007станал редовен член на МАНУ.Посебно место во неговото творештво имаат романите „Кула на Ридот“, „Домот на Александар“, „Кон другата земја“, „Времето на ирвасите“ и „Птиците од ланските гнезда“. Носител е на повеќе книжевни награди, меѓу кои „Исидора Секулиќ“, „Рациново признание“, „Војдан Чернодрински“, „Роман на годината“.