strumica denes logo

Денеска е големиот празник Вознесение Христово – Спасовден

Автор:

Датум:

мај 17, 2018

Категории:

Култура

Автор:

Датум:

мај 17, 2018

Категории:

Култура

 

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 4 мај.

Денеска е Спасовден – Вознесение Христово.

Спасовден, или празникот на Христовото вознесување на небото е четириесеттиот ден од Воскресението. Господ во текот на 40 дена по своето воскресение им се јавуваше на учениците, зборувајќи им за царството Божјо.

И откако им заповеда да не го напуштаат Ерусалим, туку да го чекаат слегувањето на Светиот Дух, тој ги изведе своите ученици во Витанија, ги благослови и се вознесе на небото.

Додека учениците гледаа во облакот што го сокри Господа пред нивните очи, ангелите им објавија дека истиот Исус кој од нив се вознесе на небото пак ќе дојде на ист начин како што го видоа да се вознесува.

Овој празник се нарекува Спасовден затоа што во денот на Христовото вознесение се доврши делото на спасението.