АРХЕОЛОЗИ ОД СТРУМИЦА ДЕЛ ОД ТИМОТ КОЈ ОТКРИ СТАРА РУДАРСКА НАСЕЛБА!

април 23, 2018

Археолозите пронајдоа остатоци од стара рударска населба на место каде што ќе се отвора нов рудник во Радовиш. На локалитетот Боров Дол пронајдени се две печки за топење на руда, монети од 3 и 4век ,како и керамика карактеристична од пред осум илјади години.

Археолози од Штип, Струмица и Скопје интензивно работат на откривање на рударска населба од железното време, а која се наоѓа на просторот каде што ќе поминува транспортната траса по која ке се носи рудата од новиот рудник Боров Дол до радовишки „Бучим“.

Археолошките истражувања финансиски ги поддржува рудникот за бакар и злато Бучим, а кој доколку до 2020 година не го отвори Боров дол ќе мора да стави клуч на врата.

Ова е втора архелошка акција, откако пред околу седум месеци во месноста Боров Дол откриена е рударска населба која датира од 5 и 6 век пред новата ера. Археолошките истражувања ке завршат до крајот на мај.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна:

НАЈНОВИ ВЕСТИ