Во последниот период, цените на кафе, храна и услуги во Струмица стануваат се почеста тема на разговор меѓу граѓаните. Иако градот традиционално важи за поекономичен во однос на поголемите урбани центри, забележливи се поскапувања во повеќе сегменти од угостителството.
Според споредбени податоци, просечната цена на капучино во државата изнесува околу 95 денари, со тоа што во Скопје и Охрид најчесто се движи повисоко, додека во Струмица може да се најде и пониска цена, зависно од локацијата и објектот. Во одредени ресторани, цените на предјадења и салати во Струмица се зголемени за период од една година меѓу 3% и 10%.
Кога станува збор за услуги, ценовните разлики меѓу Струмица и поголемите градови се уште се во корист на помалиот град, но локалните угостители веќе почнуваат да ги усогласуваат нивните цени со националните трендови. Во однос на оброци за две лица, поголемите центри како Скопје бележат значително повисоки износи, додека во Струмица сѐ уште е присутна умерена ценовна политика.
Граѓаните забележуваат дека и покрај традиционално пониските трошоци во Струмица, генералното поскапување постепено го намалува ценовниот јаз во однос на другите градови, што дополнително ја отвора дебатата за дневниот трошок на живот.






















