Бугарската асоцијација на професионални готвачи е формирана во далечната 2005 година. Целта на професионалните готвачи од Бугарија е да ги издигнат готвачите на ново напредно ниво. Асоцијацијата е член на WACS и е распространета во сите региони на Софија. На 20 и 21 април се одржаа 11-та Националната кулинарска купа на Бугарија во меѓународниот панаѓур во Пловдив, каде што можеше да се сретнат многу интересни дисциплини почнувајќи од Најдобар готвач се до слаткиот дел а тоа е најдобар слаткар слаткар во Бугарија.
На овогодинешниот натпревар во Пловдив не претставуваше шефот за слатки Моника Ѓорѓевич од Ресторан Шалом и се закити со титулата второ место. Моника се наптреваруваше во 3 категории:
ИЗРАБОТКА НА СКЛУПТУРА НА ТЕМА: ТРАКИСКО ЗЛАТНО СКРОВИШТЕ
ВТОР КРУГ – ПРИПРЕМА НА ДЕСЕРТИ, БУГАРСКА РОЗА И ПЕТИФУРИ.