strumica denes logo

НА ДЕНЕШЕН ДЕН ПОЧИНА СТРУМИЧКИОТ ПИСАТЕЛ ИВАН ВАСИЛЕВСКИ!

Автор:

Датум:

март 28, 2018

Категории:

Струмица Денес

Автор:

Датум:

март 28, 2018

Категории:

Струмица Денес

По долго боледување, починал македонскиот писател Иван Василевски од Струмица. Роден бил во селото Босилово, Струмичко, во 1947 година. Работел како новинар во Македонското радио и во Македонската информативна агенција. Беше член на ДПМ. Автор е на  книгите: „Привев во тишината“, „Црнорисци“, „Куќа на ѕвездите“, „Заточени души“, „Утки“, „Наташа“, „Поеми за тишината“, „Потомците на Чрт“ и „Одмеѓување на светот“. Автор е на романот „Антон Хлебец“, на драмата „Лоза“ и на повеќе монографски и медијавистички изданија. Добитник бил на високи книжевни признанија, меѓу кои и на „Ацо Шопов“, „Григор Прличев“ и на наградата „Дијалог“.