strumica denes logo

Стево Пендаровски е победник на изборите со околу 60.000 гласови предност!

Автор:

Датум:

мај 5, 2019

Категории:

СДСМ

Автор:

Датум:

мај 5, 2019

Категории:

СДСМ

Според околу 90% избројани гласови, победник на претседателските избори е кандидатот на СДСМ со 60.000 гласови предност води пред кандидатката Гордана Сиљјановска-Давкова, предложена од ВМРО ДПМНЕ.

Споре распоредот на сили по општините, ВМРО ДПМНЕ победи во најголем дел од поголемите градови, вклучувајќи го и Скопје, а Стево Пендаровски во општините со албанско мнозинство, како и Струмица и Куманово од поголемите градови во Македонија. Со тоа завршува изборниот циклус а секоја од партиите ќе направи анализи и ќе извлече заклучоци што и како понатаму.