strumica denes logo

ЖИТЕЛИТЕ НА НЕКОИ ЗЕМЈИ МОЖАТ ДА ПАТУВААТ „ПОСЛОБОДНО“ ОД ДРУГИТЕ: Еве кој има најмоќни пасоши во ЕУ

Автор:

Датум:

април 15, 2024

Автор:

Датум:

април 15, 2024

Не сите пасоши имаат ист статус. Секој ќе ви овозможи да ја напуштите земјата, но каде можете да одите со него и колку долго можете да останете некаде зависи од тоа каде ви е издаден документот. На која основа се оценува „јачината“ на пасошот и како се мери?

Рангирањето на пасошите на Хенли е најстрогата и најсофистицираната мерка за глобален пристап. Тоа оди подалеку од едноставното рангирање на пасошите за да им се даде на луѓето детална слика за тоа колку слобода навистина имате да патувате – вклучително и до кои земји можете да пристапите со кој тип виза, како се променил вашиот пасош во последните 14 години, каде што вашиот пасош се споредува со други пасоши, зошто вашиот пасош го има нивото на пристап што го има и кои дополнителни пасоши би ја подобриле вашата мобилност.

Шест земји без преседан го делат првото место со безвизен пристап до рекорден број дестинации во индексот за пасоши на Хенли за 2024 година.

Четири земји-членки на ЕУ – Франција, Германија, Италија и Шпанија – им се придружуваат на Јапонија и Сингапур во групата земји со најмоќни пасоши во светот, а нивните граѓани можат да посетат неверојатни 194 од 227 дестинации ширум светот без виза. Две азиски земји доминираа на првото место на листата (која ги рангира сите светски пасоши според бројот на дестинации што нивните сопственици можат да пристапат без виза) во последните пет години.

На второ место се земјите од Јужна Кореја, Финска и Шведска со безвизен пристап за 193 земји. Трети се Данска, Ирска, Холандија и Австрија.

На четвртото место на листата на најмоќни пасоши во светот се Белгија, Луксембург, Норвешка, Португалија и Велика Британија. Граѓаните на овие европски земји и на ОК го имаат клучот за 191 дестинација ширум светот со безвизен пасош.

Грција, Малта и Швајцарија ја делат петтата позиција и им нудат на своите граѓани пристап до 190 дестинации ширум светот.

Шестите најмоќни пасоши во светот ги имаат жителите на Австралија, Чешка, Нов Зеланд и Полска.

Иако и Канада и Соединетите Американски Држави имаат историски малку подобри позиции на листата на пасоши, фактот што тие сега се седми не е затоа што ослабеа, туку затоа што земјите се искачија на глобалното рангирање за мобилност, што ги турка овие два моќни пасоши надолу. листата. Сепак, овие пасоши сè уште имаат значителна тежина, олеснувајќи го безвизното патување и поттикнувајќи културна размена за своите граѓани во 188 дестинации.

На осмото место се две балтички држави: Естонија и Литванија. Двете европски нации им нудат на своите граѓани пристап до 187 земји во светот. На деветтото место се здружија уште три европски земји: Летонија, Словачка и Словенија. Пасошите на овие земји им овозможуваат на нивните граѓани пристап без виза или со виза при пристигнувањето до 186 дестинации низ светот.

Листата на десетте најмоќни пасоши во светот завршува со Исланд, со 185 дестинации кои им нудат на своите граѓани влез без виза или виза при пристигнувањето.

Од земјите во регионот најдобро рангирана е Словенија која е на 9-то место, а по неа е Хрватска која е на 13-то место. Србија е на 37 место, Црна Гора е на 46 место, а Босна и Херцеговина е на 50 место.

Пасошите се рангирани за 19 години

19-годишното глобално рангирање на пасоши беше спроведено врз основа на податоците обезбедени од Меѓународната управа за воздушен транспорт или ИАТА.

„Вкупниот тренд прикажан во рангирањето е кон поголема слобода на патување, при што просечниот број на дестинации до кои патниците можат да пристапат без виза речиси се удвојува од 58 во 2006 година на 111 во 2024 година“, рече Кристијан Х. Келин, претседател на Henley & Партнери.

Дополнително, тој истакна дека глобалниот јаз во мобилноста меѓу оние на врвот и на дното на индексот стана „поширок од кога било“.

Како прво, највисоко рангираните пасоши овозможуваат безвизно патување до 166 повеќе дестинации во споредба со Авганистан, кој има пристап до само 28 земји и е рангиран на последното место.

Обединетите Арапски Емирати го направија „најголемиот скок“ на индексот во последната деценија, скокајќи од 55. во 2014 година на 11. позиција, се вели во извештајот.

Други забележителни подобрувања во мобилноста се Украина и Кина, кои се искачија по две рангови во изминатата година. Кина сега е на 62 место на индексот, додека Украина е сега на 32 место.