Врие од лажни огласи за работа во странство – Совети како да ги препознаете и избегнете!

јануари 9, 2024

Со секојдневното развивање на технологијата и глобализацијата, така се зголемува и бројот на луѓе кои бараат работа во странство. Интернетот е еден од најпопуларните извори за пронаоѓање на вакви огласи, но исто така е и место каде може да се сретнете со многу измами и лажни ветувања, пишува denar.mk.

Како да ги препознаете и да ги избегнете ваквите огласи? Еве неколку совети:

– Проверете го името и репутацијата на работодавачот. Побарајте ги неговите контактни податоци, веб-страница, социјални мрежи и други извори на информации. Ако не можете да ги најдете или ако се сомневате во нивната веродостојност, тоа е знак за предупредување.

– Не плаќајте никакви такси, депозити или провизии пред да започнете со работа. Сериозните работодавачи нема да ви бараат да им испратите пари за виза, превоз, сместување или други трошоци. Ако ви побараат такво нешто, тоа е веројатно измама.

– Не давајте ги вашите лични и финансиски податоци без да сте сигурни во тоа кому и зашто ги давате. Избегнувајте да ги давате вашиот број на лична карта, пасош, банкарска сметка, кредитна картичка или други чувствителни информации. Овие податоци може да се искористат за идентитетска кражба или за други злоупотреби.

– Бидете реални и критични. Ако огласот ви нуди превисока плата, идеални услови за работа, голема флексибилност или други привлечни предности, тоа може да биде премногу добро за да биде вистинито. Запрашајте се дали огласот е реален и дали работодавачот е веродостоен.

– Побарајте помош и совет. Ако не сте сигурни во некој оглас или работодавач, консултирајте се со некој кој има искуство со работа во странство или со некоја организација која се занимава со такви работни прилики. Тие може да ви помогнат да ги проверите фактите и да ви дадат корисни информации и насоки.

Работа во странство може да биде одлична можност за развој на вашата кариера и живот, но исто така може да носи и ризици и предизвици.

Затоа, бидете внимателни, информирани и подготвени кога ќе барате и одбирате вакви работни понуди. Не дозволете да ве измамат или да ве искористат.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: