ВКУСЕН РЕЦЕПТ ЗА ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ СО ВИШНИ!

март 8, 2023

Вкусот на вишна и чоколада совршено се надополнуваат, а овие бомбици брзо ќе ви станат меѓу омилените брзи десерти.

Овие бомбици се одлични ако се подготвувате за слава или именден, а можете да ги подготвите и како десерт за цела недела.

Постапката за подготовка е речиси идентична со подготовката на останатите колачи за слава и именден, со таа разлика што овие бомбици во средината имаат по една вишна.

Не се печат и не се матат, а по нивната подготовка нема да ви остане полн мијалник со садови.

Потребни состојки:

  • 300ml вода;
  • 400g шеќер;
  • 250g маргарин;
  • 350g мелени ореви;
  • 200g мелени бисквити;
  • 8 ситно издрбени розен кори;
  • 1 ќесе замрзнати вишни;
  • 250g чоколада за готвење;
  • 5 лажици масло

Начин на подготовка:

  • Во тенџере се ставаат водата и шеќерот и се варат на средна температура со повремено мешање, а кога ќе зоврие водата, се остава да врие уште 3 минути и се гаси ринглата;
  • Во водата се додава маргаринот исечкан на коцкички и се меша со шпатула додека не се стопи во целост;
  • Смесата се трга од рингла, па се додаваат мелените ореви, бисквити и издробените розен кори и смесата се меша додека не се соедини, по што се остава да се олади;
  • Од готовата смеса се формираат бомбици, а во средината на секоја од нив се става по една претходно исцедена вишна;
  • Готовите бомбици се редат на плех, а потоа се оставаат во алдилник за да се стегнат;
  • Чоколадата се топи на пареа и ѝ се додаваат 5 лажици масло за јадење, па со оваа глазура се прелеваат бомбиците и се оставаат да се стегнат. Дополнително можете да ги декорирате со мелени ореви или со други декорации за колачи.
Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна:

НАЈНОВИ ВЕСТИ