Овие палачинки брзо се подготвуваат, а за брзо време ќе ви станат омилено мезе за седенки.
Се подготвуваат мошне лесно, а ќе им се доапднат на сите што сакаат да пробаат малку поинаква храна од компир.
Исто така, овој рецепт е одличен за да го искористите пирето што ви останало, а не сакате да го фрлите.
Потребни состојки:
- 1kg компир;
 - 200g брашно;
 - 200ml млеко;
 - 100ml минерална вода;
 - 2 јајца;
 - 250g шунка (исечкана на коцкички);
 - 2 чешниња лук (истолчени);
 - ½ лажичка сол;
 - Црн бибер по вкус;
 - магдонос;
 - масло за готвење;
 - 1 лажица вегета.
 
Начин на подготовка:
- Компирот се вари, а потоа се лупи, ситно се ренда и се остава во цедалка да се исцеди па потоа се префрла во длабок сад;
 - Се додава брашно, млеко, шунка, разматени јајца, сол, бибер, исечкан магдонос, лук и вегета;
 - Се додава и минералната вода и смесата се меша и се остава да отстои околу 10 минути;
 - Се зема тава со нелепливо дно и се става малку масло да се загрее и со лажица на средна температура се пржат палачинки, сѐ додека не ја потрошите целата смеса;
 - Палачинките се печат од двете страни по 10-тина минути или додека не добијат златно жолта боја;
 - Готовите палачинки може да ги послушите со рендан кашкавал и ситно исечкан млад кромид.
 























