strumica denes logo

ЦИА откри дека Македонците пијат 3,9 литри алкохол годишно по лице

Автор:

Датум:

јули 7, 2023

Автор:

Датум:

јули 7, 2023

Американската централна разузнавачка агенција (ЦИА) објави листа на земји според годишната потрошувачка на чист алкохол по лице.

Според анализираните податоци од 2019 година, Куковите Острови се на прво место со просечна потрошувачка на чист алкохол од 12,97 литри. На второ место е Летонија (12,90 литри), потоа Чешка (12,73), Литванија (11,93), Австрија (11,90), Антигва и Барбуда (11,88) и Естонија (11,65).

Словенија е на 10 место (10,72 литри), Хрватска на 25 (9,64), Србија на 55 (7,45), Босна и Херцеговина на 80 (5,56), а Македонија на 97 место со 3,90 литри годишно по лице.