strumica denes logo

Што се случува ако случајно испиете лек со истечен рок на траење?

Автор:

Датум:

октомври 9, 2023

Автор:

Датум:

октомври 9, 2023

Експертите препорачуваат да го исчистите вашиот орман со лекови пред да започне сезоната на настинки и грип за да бидете сигурни дека лековите што ги имате се безбедни

Експертите посочуваат дека во некои случаи може да се земаат лекови на кои им поминал рокот, но треба да бидете внимателни.

„Постојат некои лекови на рецепт кои се, всушност, штетни и можат да бидат токсични за човечкото тело по истекот на рокот на траење. Но, ако земате лекови со поминат рок на траење, тие едноставно повеќе нема да бидат толку ефикасни“, рекла за „Хелт“ Стејси Кертис, фармацевт и вонреден професор на Фармацевтскиот колеџ на Универзитетот Флорида.

Неколку фактори се важни

Постојат неколку фактори, возраста на лицето, видот на лекот, начинот на кој се чува и колку долго му истекол рокот, кои може да го направат поризично земањето лекови со истечен рок на траење.

Откако ќе истече рокот на траење, фармацевтската компанија не може да гарантира дека лекот што се продава без рецепт ќе биде целосно ефикасен и безбеден.

Американската агенција за храна и лекови (ФДА) советува да не се користат лекови со поминат рок, но „Хелт“ (Health) пишува дека ниту овие рокови не се целосно црно-бели.

Кертис наведува дека некои лекови може да се користат неколку месеци по истекувањето на нивниот рок на траење, но веројатно нема да бидат толку ефикасни. Одредени лекови за настинка и грип што се издаваат без рецепт бараат рок на траење според упатствата, советува Ешли Гарлинг-Нанез, клинички доцент на Универзитетот во Тексас.

„Сè што е во течна форма – капки за очи, капки за уши, спрејови за нос, течности за кашлица и слично – нема да бидат безбедни да се користат по истекот на рокот на траење, бидејќи тие имаат тенденција во нив да растат бактерии“, објаснила таа.

Производите што содржат аспирин, исто така, може да бидат небезбедни по истекот на рокот, додала таа, бидејќи лекот има тенденција да се распаѓа.

Како безбедно се чува лекот

Децата, постарите лица и оние со други медицински состојби треба да избегнуваат какви било лекови без рецепт со поминат рок како мерка на претпазливост.

Исто така, важно е и како се чуваат лековите. Ако лековите се чуваат неправилно, тие можат да станат неефикасни пред истекот на рокот, велат експертите. На пример, лековите никогаш не треба да се чуваат на даската на прозорец или на место каде што има многу сончева светлина, или во ранец или торба или во багажникот.

„Всушност, рокот ќе истече порано, бидејќи топлината многу побрзо ќе го разгради лекот“, објасни Гарлинг-Нанез.

Кертис вели дека истото важи и за лековите кои се чуваат во бањата.

„Туширањето создава многу топла, влажна средина, што може да влијае на лековите што се наоѓаат во бањата“, додала таа.

Гарлинг-Нанез, исто така, препорачува секогаш да го фрлите лекот ако изгледа како да се распаѓа, има чудна боја или генерално изгледа лошо.