Што е поисплатливо? Бензинец, дизелаш или електричен автомобил!

јануари 25, 2024

Кога првпат се купува автомобил, електричните автомобили се генерално поскапи од автомобилите на бензин и дизел, иако со субвенции оваа разлика може да се намали. Сепак, се поставува прашањето кога ќе се земат вкупните трошоци, кој тип на автомобил е најисплатлив?

Компаниите Leaseplan и ALD Automotive се обидоа да дадат одговор на ова во опсежно истражување, со извештајот наречен „Mobility Guide 2023“.

Според нивните податоци, во Германија километар извозен со електричен автомобил чини 43 центи, додека со SUS мотор во просек чини 44 центи. Се земаат предвид набавната цена, трошоците за енергија и даноците. Трошоците за одржување и поправка исто така се обично помали.

Во Италија, Шпанија и Шведска, електричниот автомобил може да заштеди и околу 1 цент по километар, а електричните автомобили имаат најголема предност во Белгија и Австрија со по 5 центи по километар.

Во Холандија и ОК, SUS моторите и ЕВ се врзани.

Основата е четиригодишна сопственост и 120.000 километри вкупна километража, а трошковната предност во Германија би била 1.200 евра, додека во Австрија и Белгија би била дури 6.000 евра.

Резултатите од студијата, сепак, не се позитивни за електричните автомобили насекаде во Европа. За балканските земји речиси и да нема податоци колку би чинело ЕВ по километар, но се наведува дека треба дополнително да се зајакне инфраструктурата за електричните автомобили да бидат профитабилни.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: