Просечната нето-плата во јуни беше 36.527 денари!

август 25, 2023

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во јуни годинава изнесува 36.527 денари и во однос на јуни лани е зголемена за 14,6 проценти, објави денеска Државниот завод за статистика.

Зголемувањето се должи, пред сѐ, на растот на просечната месечна исплатена нето-плата во секторите: градежништво (19,6 проценти), информации и комуникации (17,9 проценти) и образование (17,5 проценти).

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли (6,3 проценти), рударство и вадење на камен (5,7 проценти) и бјекти за сместување и сервисни дејности со храна (3,2 проценти).

Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во јуни изнесува 54.720 денари.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: