strumica denes logo

Правењето зимница е скап и макотрпен процес – сѐ повеќе семејства во Македонија презимуваат со купен ајвар!

Автор:

Датум:

ноември 5, 2023

Автор:

Датум:

ноември 5, 2023

Секоја есен, многу домаќинства во Македонија се занимаваат со приготвувањето на зимница – традиционална храна од зеленчук која се конзервира во тегли и се користи за време на студените месеци.

Зимницата обично содржи ајвар, лутица, апетитка, руска салата, салца од розев јабучар, цвекло и други специјалитети.

Но оваа година, многу наши сограѓани одлучуваат да не прават зимница поради тоа што цените на зеленчукот се двојно поскапени во споредба со изминатите години.

Тие велат дека поисплатливо им е да купуваат зимница од луѓе коишто ја произведуваат и ја продаваат, бидејќи на тој начин трошат онолку колку што им треба и не им остануваат тегли за следната година.

„Јас не правам зимница откако цените почнаа да скокаат. Немам пари да купувам толку зеленчук и да го обработувам. Повеќе ми се исплати да купам од жена којашто прави и продава зимница. Познавам една пензионерка која приготвува зимница со добар квалитет и прифатливи цени. Една голема тегла ајвар продава за 400 денари, а иста цена има и лутицата и апетитката. Руска салата продава за 200 денари, салца од розев јабучар чини 150 денари, а тегла со цвекло продава за 100 денари. Јас купувам само онолку колку што ми треба на месечно ниво и не морам да размислувам за тоа што ќе правам со теглите кога ќе се испразнат”, ни изјави 40-годишната Радмила Василевиќ од Аеродром.

Денар разговараше и со жена од Скопје која продава зимница преку социјалните мрежи.

Според нејзините зборови, тие коишто прават и продаваат зимница имаат добра понуда и побарувачка на пазарот.

„Има многу луѓе коишто доаѓаат да купат од мене. Некои ми нарачуваат по телефон или преку Фејсбук, а некои доаѓаат лично. Јас имам свое земјоделско стопанство каде што одгледувам дел од зеленчукот. Сè што правам е на традиционален начин, без конзерванси и вештачки додатоци. Затоа мојата зимница е вкусна и здрава. Јас не правам зимница за да се збогатам, туку го правам тоа од задоволство. Иако, мора да признаам дека се радувам на секој заработен денар. Најчесто доаѓаат луѓе и бараат по 3 тегли од секој специјалитет. По три тегли ајвар, лутица и апетитка чинат вкупно 3.600 денари, три тегли руска салата чинат 600 денари, салцата чини 450 денари и цвеклото е 300 денари. За целата оваа количина јас заработувам 5.000 денари”, ни изјави нашата соговорничка.

Зимницата е дел од нашата култура и идентитет, но исто така е и начин на преживување во време на економска криза.

Дали ќе продолжи да биде традиција или ќе стане луксуз зависи од тоа како ќе се развиваат цените на зеленчукот и приходите на нашите сограѓани.