ПЛУСИНФО: ДАЛИ И НА ВАС ВИ Е ВИСОКА СМЕТКАТА ЗА СТРУЈА? Граѓаните се жалат на високи сметки, ЕВН смирува ќе ги порамниме!

јануари 17, 2022

Првоаприлска шега во јануари или навестување дека струјата веќе не е евтин енергенс за затоплување, коментираат граѓаните кои добија декемвриски сметки со повисоки износи од вообичаено за зимскиот период. Тие што се топлат на струја велат дека добиле двојно повисоки сметки за декември, а некои од нив веќе реагирале во ЕВН и во регулаторната комисија за енергетика и очекуваат корекција на сметката.

Од ЕВН, пак, велат дека ниските температури се причина за поголемата потрошувачка на струја и повисоките сметки. Тврдат дека нивните екипи редовно ги читаат струјомерите и дека така било и за овој месец. Оттаму им препорачуваат на граѓаните сами да ги читаат струјомерите и доколку забележат разлика во фактурата да реагираат електронски или директно во Корисничките енергоцентри на ЕВН.

– 200 евра сметка за декември ниедна зима не сум платил. Во зимските месеци секогаш сметката доаѓала до 100 евра, но сега е двојна. Инаку веќе неколку години се топлиме на инвертер и сметките се многу пониски од порано, но годинава не е така. Нешто се случило, дали не е прочитано броилото или има друга причина, но немаме некои дополнителни трошоци на струја. Не реагирав, но мислам дека треба бидејќи не е мала разликата – вели жител на Ѓорче Петров.

Целосната вест може да ја погледнете со кликнување ОВДЕ.
Извор: ПлусИнфо

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: