strumica denes logo

„Никој не ме прашува дали ме боли грбот“ – земјоделците се чувствуваат измамени од препродавачите

Автор:

Датум:

јуни 4, 2024

Автор:

Датум:

јуни 4, 2024

Скапи домати, скапи краставици, скапи пиперки… Штом стапнете на пазар, бидете сигурни дека ќе потрошите најмалку 1.000 денари за да ги купите најосновните производи.

Земјоделците објаснуваат дека причината за ваквите високи цени е намаленото производство, но и големата заработувачка на препродавачите.

Откупната цена на доматите е 25 денари, а трговците ги продаваат за 70 денари на пазарските тезги, што е повеќе од 100% заработувачка.

Пиперките и краставиците се откупуваат за 40 денари за килограм, а се продаваат за 80 денари.Земјоделците се недоволно платени, а граѓаните се соочуваат со неиздржливо скапи цени на пазарите.

„Се чувствувам како заробеник во сопствената земја. Ние, земјоделците, сме тие кои ги обработуваме земјите, се грижиме за растенијата и ги носиме свежите производи на пазарот. Но, на крајот на денот, се чувствуваме како жртви на системот. Откупните цени се ниски, а трговците ги продаваат нашите производи за многу повисоки цени. Ние се соочуваме со неправедност и недоволно плаќање”, изјави за Денар земјоделец од Струмица.