Нема веќе „пари на рака, Мара за рака“ – за куќни помошнички ќе се плаќаат придонеси?

јануари 31, 2024

Владата најави дека ќе ги затегне мерките за контрола на плаќањето во кеш, со цел да се спречи избегнување на даноци и придонеси. Оваа одлука ќе има директно влијание врз работниците кои се занимаваат со куќни работи, градежни работи, собирање на реколта и други слични активности, кои често се плаќаат во кеш и без договор за работа.

Според информациите, планирано е да се намали максималниот износ за плаќање во кеш од 15.000 на 10.000 денари, а исто така да се зголеми износот на казните за оние кои го прекршуваат ова правило.

Освен тоа, сите работодавци ќе бидат обврзани да водат евиденција за сите работници кои ги ангажираат, без разлика дали се работи за стални или привремени работници.

Така, сите работници ќе мора да имаат пријавено работен однос и да им се плаќаат придонеси и персоналец.

Оваа одлука предизвика различни реакции меѓу работниците кои се занимаваат со куќни работи, градежни работи, собирање на реколта и други слични активности. Некои од нив ја поддржуваат идејата дека ќе имаат социјална заштита и права, додека други се плашат дека ќе ги загубат своите работни места или ќе им се намали платата.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: