strumica denes logo

НАСА сака да изгради ВОЗ на Месечината за да го олесни патувањето и селењето на луѓето таму!

Автор:

Датум:

мај 12, 2024

Автор:

Датум:

мај 12, 2024

Програмата за иновативни напредни концепти на НАСА финансира шест најсовремени проекти, вклучувајќи го и лунарниот воз систем наречен Флексибилна левитација на пруга (FLOAT). Воден од д-р Итан Шалер, проектот FLOAT предлага користење на левитирачки магнетни роботи за транспорт на до 100 тони материјали дневно на површината на Месечината, олеснувајќи го сигурно движењето на ресурсите за одржлива лунарна база до 2030-тите.

За разлика од традиционалните железници, FLOAT предлага користење на флексибилни пруги кои лесно може да се репозиционираат. Магнетните роботи, придвижувани од електромагнетниот потисок генериран од шините, ќе носат товар низ лунарниот пејзаж со околу 1 километри на час. Овој иновативен пристап го минимизира абењето во правлива лунарна средина. Поширокиот контекст ги вклучува мисиите Артемис на НАСА, чија цел е да се воспостави човечко присуство во близина на јужниот пол на Месечината, потенцијално искористувајќи ги резервите на мраз во кратерите.

НАСА предвидува повеќе базни кампови како дел од слетувањето на Артемида, со долгорочни населби на Месечината, цел што ја споделуваат и други вселенски агенции како Русија и Кина. FLOAT, заедно со другите проекти финансирани од NIAC, претставува визионерско истражување на вселената. Секој проект добива 600.000 долари за понатамошен развој, при што FLOAT се фокусира на создавање минијатурни прототипови на патека и роботи за тестирање. Доколку бидат успешни, овие концепти би можеле дури да се интегрираат во идните мисии на НАСА, поместувајќи ги границите на она што е можно во истражувањето на вселената.