НАЈУБАВИОТ АСТРОНОМСКИ НАСТАН ВО ГОДИНАТА: НА 30 ОКТОМВРИ ГАЛАКСИЈАТА „АНДРОМЕДА“ ЌЕ БИДЕ ВИДЛИВА НОЌЕ!

октомври 9, 2021

На 30 октомври ќе имаме можност галаксијата „АНДРОМЕДА“ да ја видиме со голо око навечер. Ова важи за најубавиот астрономски настан во годината.

Андромеда е најблиската поголема галаксија до Млечниот Пат. Според последните проценки, Андромеда има околу билион (1012) ѕвезди, што е многу повеќе од вкупниот број на ѕвезди во Млечниот Пат, па така таа најверојатно е и најмасивната галаксија во Локалната Група.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна:

НАЈНОВИ ВЕСТИ