strumica denes logo

Можеби ќе ви помогне ако патувате во Европа: Еве каде се највисоки а каде најниски цените на горивото

Автор:

Датум:

мај 18, 2024

Категории:

Свет, Струмица

Автор:

Датум:

мај 18, 2024

Категории:

Свет, Струмица

Доколку патувате во странство деловно или поради задоволство, вреди однапред да ги планирате местата, па дури и земјите доколку се наоѓаат на вашата патна мапа каде што би можеле да заштедите на патните трошоци. Како што тврдат Германците, бензинот е најевтин во Полска, а дизелот во Луксембург.

Германскиот автомобилски клуб ADAC неодамна одлучи да ги провери просечните цени на горивата низ Европа. Цените на бензините и дизелот Супер 95 се под лупа. А резултатите од оваа споредба навистина би можеле да не изненадат.

Новинарите на ADAC заклучија дека, кога станува збор за цената на безоловниот бензин, најевтина земја е Полска. Со просечна цена од 1,56 евра за литар, безоловен бензин е најприфатлив во Полска, а нешто поскап во Словенија (1,58 евра/лит) и Чешка и Унгарија (1,61 евро/лит).

Но, кога станува збор за цената на дизел горивото, на листата на најприфатливи земји предводи „малиот“ Луксембург, каде литар чини 1,48 евра, колку што е приближна цената што ја плаќаме во Босна и Херцеговина. Дизелот е најдостапен во Шпанија (1,53 евра/лит) и Словачка (1,54 евра/литар).

Најскапиот бензин со 95 октани ќе го плаќате во Холандија (2,07 евра/лит) и Данска (2,06 евра/лит). Највисока цена на дизелот плаќаат Швајцарците, односно патниците во транзит, дури 2,01 евро за еден литар. Затоа би било паметно да застанете во Австрија, па дури и во Италија, ако вашата рута ве води низ една од тие земји пред да влезете во Швајцарија.

Со планирање каде да наполниме гориво, секако можеме да заштедиме на патните трошоци, можеби дури и до степен да ги покриеме трошоците за патарини. Разликите можат да бидат значителни дури и во една иста земја, па затоа вреди да се информирате однапред. Цените обично се пониски на автоматските станици, додека најскапото гориво е стандардно кај пумпите што се наоѓаат веднаш до автопатите или покрај главните патишта.