МАКЕДОНИЈА: Трошоците на живот во октомври на годишно ниво зголемени за 3,5 отсто!

ноември 8, 2023

Трошоците на животот во октомври 2023 година, во однос на истиот месец лани, се зголемени за 3,5%, а цените на мало за 3,4%. Во споредба, пак, со септември годинава, трошоците на животот бележат намалување од 1,5, а цените на мало од 0,6%, соопшти Државниот завод за статистика.

Намалување на индексите на трошоците на животот во октомври 2023 година, во споредба со претходниот месец, е забележано кај млекото за 10,1%, јајцата за 9,0% , свежиот и разладениот зеленчук, освен компирите и другите коренести плодови за 8,6%, минералната вода, газираните пијалаци, соковите од овошје и зеленчук за 6,4%, свежото и разладеното овошје за 5,2%, пивото за 4,3%, сирењето и урдата за 4,1%, месото за 3,4%, лебот и житата за 3,3% и маслото и маснотиите за 0,9%.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: