Ќе заборавите на сè кога ќе ви се насмевне – колку чинат месечните трошоци за бебе во Македонија?

септември 16, 2023

Бебето е најголемото бoгатство за секој родител, но истовремено претставува и најголемиот трошок. Од пелени до вештачко млеко, од креми до шампони, од облека до играчки, бебешките потреби се бројни и скапи.

Колку пари месечно бебето ги чини своите родители?

Според податоците од „Desertcart“, цената на едно пакување пелени од брендот „Памперс“ варира од 894 до 3.830 денари, во зависност од големината и количеството. Цената на едно пакување вештачко млеко од брендот „Aptamil“ изнесува 1.200 денари. Цената на една туба крема за пеленска регија од брендот „Bepanthen“ изнесува 350 денари. Цената на една шише шампон за бебе од брендот „Johnson’s Baby“ изнесува 200 денари.

Ако претпоставиме дека едно бебе троши најмалку 4 пакувања пелени, 3 пакувања вештачко млеко, 1 туба крема и 1 шише шампон на месечно ниво, тоа значи дека само за овие производи родителите треба да издвојат околу 200 евра.

Ова се само дел од трошоците за бебето, без да се земат предвид другите потреби како облека, играчки, опрема, здравствена грижа итн.

„Имам двомесечно бебе и секогаш имаме недостиг на пелени и млеко. Секогаш гледам да купувам на акција или да нарачам онлајн, но и така цените се превисоки. Само за овие работи треба да дадам околу 12.000 денари на месечно ниво, а тоа е половина од мојата плата”, вели 31-годишната Кристина Станковска, мајка од Скопје.

Слична мака дели и 35-годишната Стефанија:

„Бебето ми е на шест месеци и веќе почна да јаде цврста храна. Освен пелени и млеко, сега треба да купувам и кашички, чинии, чашки, храна за бебе итн. Сето тоа ме чини околу 15.000 денари на месечно ниво, а тоа е повеќе од половина од мојата плата. Со сопругот имаме две просечни плати, но тешко врзуваме крај со крај. Бебешките работи се неопходни, но многу скапи”, вели таа.

Дека бебешките работи се многу поскапени признава и Елена Благоеска, вработена во дуќан за бебешки производи на територијата на Карпош.

„Јас работам во дуќан за бебешки производи и секојдневно сретнувам родители кои ги бараат најевтините опции за своите бебиња. Цените на пелени, млеко, креми, шампони и други производи се превисоки за просечниот стандард во Македонија. Јас самата сум мајка на две деца и знам колку тешко е да се задоволат нивните потреби. Мислам дека треба да има некаква поддршка за родителите од страна на државата“, вели нашата соговорничка.

Од овие изјави можеме да заклучиме дека бебето ги чини своите родители околу 30% од нивната плата, во зависност од бројот и видот на производите што ги користат. Ова е значителен дел од семејниот буџет, кој може да предизвика финансиски тешкотии и стрес кај родителите. Затоа, потребно е да се најдат начини за намалување на трошоците за бебето или зголемување на приходите за родителите.

Сепак, психолозите ги советуваат родителите да не се грижат за потрошените пари и дека не треба да дозволат финансиските проблеми да им го уништат бракот и да предизвикаат лошо расположение во домот.

„Бидејќи бебето е голема радост, но и голема одговорност, многу родители се соочуваат со стрес и загриженост за неговата благосостојба. Еден од најчестите извори на стрес е финансиската ситуација, која може да влијае негативно врз квалитетот на животот на целото семејство. Но, важно е да знаете дека парите не се сè и дека не треба да дозволите да ви го омаловажат вашето родителство и вашата врска со партнерот/партнерката.

Еве неколку совети како да се носите со финансиските проблеми без да ги загубите вашите приоритети:

Комуницирајте отворено и искрено со партнерот/партнерката за вашите финансиски потешкотии и за вашите очекувања и потреби. Не кријте или заборавајте на вашите трошоци, ниту пак преувеличувајте или прекорувајте на партнерот/партнерката за неговите/нејзините трошоци. Бидете поддршка еден за друг и работете како тим за да ги решавате вашите финансиски прашања. Правете реален буџет за вашето семејство и следете го редовно. Одредете кои се вашите основни потреби и кои се вашите желби или луксузи. Отстранете ги или намалете ги трошоците кои не се неопходни или кои можете да ги замените со поевтини алтернативи. На пример, можете да купувате пелени или млеко на големо или на акција, да правите домашна храна или да јадете во поевтини ресторани, да изнајмувате или менувате облека или играчки за бебето, да користите јавен превоз или велосипед, да одбирате бесплатни или поевтини активности за забава итн – советува Николина Спасовска, психолог од Скопје.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: