strumica denes logo

Кажете им збогум на лошите животни навики со само три алтернативи

Автор:

Датум:

јули 2, 2024

Автор:

Датум:

јули 2, 2024

Размислувате да бидете физички поактивни? Сакате да ги промените вашите навики во
исхраната на подобро? Можеби започнавте со сето ова, но ви е тешко да продолжите? Не
се загрижувајте и не се откажувајте.

Познато е дека старите навики умираат бавно, а нивното менување е процес кој има
неколку фази. Потребно e време за промените да прераснат во долгорочни навики, а на
патот сигурно ќе се соочите и со пречки. Но, ако се држите до нив доволно долго, тие
можат да станат дел од вашата рутина.

Повеќето експерти инсистираат на „забрането “ и „престанете“, но кога се соочуваме со
таков избор, тешко е да се следат советите, особено кога станува збор за работи што ги
сакаме или кои се дел од нашите животи многу долго време. Но, што ако се фокусираме
наместо на „забрането“ и „престанете“, на „воведување докажани алтернативи“ и на
„информирај се“?

Еве три основни навики што треба да ги промените што е можно поскоро:

1. Исхрана
Не мора да зборуваме за тоа колку се штетни шеќерот, белото брашно и солта. Ние дури и
не треба да зборуваме за тоа колку е тешко да се откажеш од сето ова, особено ако се
обидеш да го сториш тоа одеднаш. Кризата предизвикана од недостаток на шеќер или
производи од бело брашно е позната главно на сите што се откажале. Наместо целосно,
нагло откажување, воведете постепени промени. Дали ставате две лажички шеќер во
кафе? Ставете една. Солени јадења со половина мерка помала од вообичаеното.
Измешајте бело брашно со поздраво брашно од 'рж или интегрално брашно. Постепено
намалете ја количината на шеќер, брашно и сол во вашата исхрана и заменете ги со
подобри алтернативи: стевиа, киноа или мешавина од зачини. Првите резултатите ќе ги
видите по само неколку дена.

2. Пушење
Сѐ поголем е притисокот од општеството врз пушачите да се откажат од оваа штетна
навика, која влијае не само на нив, туку и на околината. Научниците утврдија дека
проблемот со пушењето е согорувањето, бидејќи чадот од цигарите ослободува повеќе
од 6.000 штетни материи, од кои речиси 100 се докажано штетни. Секако, најдобар избор
е да се откажете од пушењето, но за оние кои не успеваат да го сторат тоа, благодарение
напредокот на науката, развиени се алтернативи како што се IQOS уредите што го

загреваат тутунот. Иновативните електронски уреди кои загреваат испуштаат 95% помалку
штетни материи, што не значи дека е без ризик, бидејќи ослободува никотин.

3. Движење
Американското здружение за кардиологија препорачува минимум 30 минути умерена
активност (брзо одење) пет дена во неделата или 25 минути вежбање со висок интензитет
(трчање) три пати неделно. Можеби изгледа речиси невозможно да го вклучите ова во
зафатениот распоред, но започнете полека. Наместо да возите до работа, одберете
велосипед или пешачете. Лифтот заменете го со одење по скали. Запомнете, ова е
маратон, а не спринт и секој напор се брои.

Како да се осигурите дека трајно ќе се држите до променетите навики? Слушајте го
вашето тело, прилагодете ги советите на експертите кон своите потреби и можности,
бидејќи сепак најдобро знаете што има позитивно влијание врз вас. Не бидете строги кон
себе, дури и ако се вратите на навиките за кои мислевте дека сте ги оставиле, обидете се
да размислите зошто не успеавте и обидете се повторно.

ПР Објава