Излезност во 13 ч.: Новаци води со 43,70%, Струмица последна со 20,06%, под 20% во албанските општини!

октомври 17, 2021

Околу 20% е излезноста по општини во Македонија според пресекот на ДИК во 13 часот. Најголем одѕив има во Новаци, 43,70% од запишаните гласачи го оствариле своето право на глас. Во општините со доминанстно македонско население најмала, е излезноста во Струмица, каде што на избирачките места се јавиле само 20,06% од запишаните гласачи.

Демир Хисар 35,61
Новаци 43,70
Вевчани 34,23
Крушево 33,58
Кривогаштани 32,90
Македонски Брод 31,70
Дојран 30,55
Градско 30,15

Чашка 30, 18
Лозово 32,90

Карбинци 30,69

Кратово 30,81

Ранковце 34,30
Крива Палнка 35,13

Охрид 23,86
Битола 25,58
Прилеп 31,02
Кавадарци 27,78
Неготино 29,34
Гевгелија 28,14
Валандово 25,23
Стумица 20,06
Дојран 30,55
Берово 23,30
Виница 24,35
Пехчево 28,93
Делчево 29, 25
Кочани 20,41
Пробиштип 29,13

Кратово 30,81

Крива Паланка 35,13
Свети Николе 29,38
Штип 25,41

Велес 24,52

Ресен 20,99

Критично ниска е излезноста во општините со доминантно албаснко население. До 13 часот на гласање излегле околу 13 отсто од запишаните гласачи. Најголема е излезноста во Кичево – 17,60%, а најмала во Липково 11,65%.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна:

НАЈНОВИ ВЕСТИ