ИСКУСТВО НА МАКЕДОНСКИ ПЕЧАЛБАР: Како е да се живее во Австрија?

јануари 9, 2024

Австрија е земја со висок стандард на живот, развиена економија и богата култура. Но, како се чувствуваат Македонците кои живеат и работат таму? Дали се адаптираат на новата средина и дали се соочуваат со предрасуди или дискриминација?

За да добиеме одговор на овие прашања, разговаравме со Дејан Павлов, 35-годишен Македонец кој живее во Австрија од 2020 година.

Тој е дипломиран инженер за електроника и работи во една меѓународна компанија за развој на софтвер.

Дејан ни кажа дека главната причина за неговото преселување била професионалниот развој.

Тој сакал да работи на интересни и иновативни проекти, кои не можел да ги најде во Македонија.

Но, исто така сакал да се запознае со други култури и да го подобри својот германски јазик.

„Австрија беше добра опција, бидејќи е блиску до Македонија и има слична клима и природа. Исто така, Австрија е земја со долга историја и традиција, која ме фасцинираше. И најважно, Австрија има високо развиена индустрија за информатички технологии, која ми нудеше многу можности за работа и кариера“, објасни Дејан.

Дејан ни призна дека првите месеци му биле малку тешки, бидејќи морал да се навикне на новиот начин на живот, новиот јазик и новите луѓе. Тој рече дека германскиот јазик бил голем предизвик за него, бидејќи не го знаел доволно добро.

„Морав да учам германски секој ден, да го користам на работа и во секојдневниот живот. Беше напорно, но и корисно. Со време, го подобрив своето знаење и почнав да се разбирам со луѓето. Сега можам да кажам дека го зборувам германскиот јазик на средно ниво“, рече Дејан.

Дејан исто така се потсети дека му требало време за да се прилагоди на менталитетот и на обичаите на Австријците. Тој рече дека тие се многу дисциплинирани, педантни и организирани, но исто така и малку резервирани и дистанцирани.

„Австријците се пријателски и учтиви настроени, но не се многу отворени и емотивни. Тие не ги покажуваат своите чувства и мислења многу лесно. Тие се почитуваат меѓусебно, но не се мешаат во приватниот живот на другите. Многу се посветени на својата работа и семејство, но не се многу дружељубиви и забавни. Не излегуваат често и не прават големи забави“, објасни Дејан.

Тој се обидувал да се вклопи во новата средина и да ги почитува нивните правила и норми. Успеал да стекне неколку пријатели од Австрија, но исто така и од други земји.

Дејан потенцираше дека Австрија е мултикултурна земја, каде што може да се сретнат луѓе од различни националности и религии.

„Австрија е земја која ги прифаќа и почитува разликите. Тука има луѓе од сите континенти и култури. Тоа е многу интересно и обогатувачко искуство. Јас се дружам со луѓе од Турција, Сирија, Индија, Кина, Бразил и од други земји. Ние си ги споделуваме нашите идеи, вредности и обичаи. Учиме едни од други и се забавуваме заедно“, изјави Дејан.

Дејан ни рече дека не се соочувал со сериозни проблеми или конфликти поради неговото потекло или идентитет.

Тој рече дека Австријците се толерантни и фер луѓе, кои не го судат човекот по неговата националност или вероисповед.

„Јас не сум имал никакви непријатности со Австријците. Тие не ме третираат поинаку или полошо од другите. Ме гледаат како еднаков и вреден член на заедницата“ – рече нашиот соговорник.

Во поглед на живеачката, Дејан вели дека животот во Австрија е пријатен и удобен, но исто така и скап.

„Трошоците за живеење се високи, особено за кирија, храна и за превоз. Плаќам околу 800 евра за еднособен стан во Виена. Храната е квалитетна и разновидна, но исто така е скапа. Еден оброк во ресторан може да чини од 10 до 20 евра, а едно кафе од 2 до 4 евра. Превозот е ефикасен и модерен, но исто така и скап. Една возна карта за метро или автобус чини 2,5 евра, а една месечна карта 50 евра. Животот во Австрија не е лесен за имигрантите. Треба да работиш многу и да заработуваш добро за да можеш да си ги покриеш трошоците. За среќа, јас имам добра плата како софтверски инженер“, рече Дејан.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: