strumica denes logo

Хрватска им ги крева платите на сезонските работници од Македонија – Нема да има пониска плата од 1.300 евра!

Автор:

Датум:

март 27, 2024

Автор:

Датум:

март 27, 2024

Со зголемената потреба за сезонски работници, Хрватска и ова лето ќе биде популарна дестинација за многу Македонци кои бараат подобри работни услови и плати.

Во последните години, бројот на издадени дозволи за работа во Хрватска за граѓаните од Македонија значително се зголеми, достигнувајќи до 10.053 во 2022 година.

Сезонската работа во Хрватска привлекува со понуди за плати кои значително ги надминуваат локалните стандарди, а годинава ново е тоа што сезонците решија цврсто да стојат на ставот дека нема да работат за плата пониска од 1.300 евра месечно.

Оваа тенденција ја отсликува растечката потреба за квалификувани работници во различни сектори, особено во угостителството и туризмот, каде што сезонските работници се клучни за успешното функционирање на локалната економија.

Македонските посреднички фирми се вмрежени со партнерски организации во Хрватска, кои ги испорачуваат потребите на локалните заедници за конкретни профили на работници.

Од почетокот на годината, тие се соочуваат со голем број барања за работници од Македонија, што води до зголемена активност во процесите на интервјуирање, проверка на компетентноста, познавање на јазици и искуство во струката.

Со оглед на овие трендови, може да се очекува дека интересот за сезонска работа во Хрватска ќе продолжи да расте, особено меѓу младите кои бараат можност за подобрување на својата финансиска состојба и стекнување на нови вештини.

Секако, посакуваниот месечен приход зависи и од видот на работата:

-Келнерите, на пример, очекуваат просечна месечна плата од 1.400 евра.
-Готвачите би сакале да добијат минимум 1.500 евра за својата работа.
-Собарите и собарките очекуваат минимум 1.300 евра месечно.
-Рецепционерите сметаат дека за својата работа треба да заработат минимум 1.350 евра.
-Продавачите очекуваат просечна плата од 1.300 евра, исто колку и магацинерите.

Сезонската работа не само што нуди можност за заработка, туку и за културна размена и нови искуства, што го прави овој вид на работа сè попривлечен за многумина.