(ФОТО) Весна Илова Ташева, неурофидбек терапевт по методата на „Отмер“ – Единствена во југоисточниот регион!

ноември 6, 2021

Валандовчанката Весна Илова Ташева неурофидбек терапевт по методата на „Отмер“ единствена во југоисточниот регион!

Што е неурофидбек и како изгледа терапијата ?

Неурофидбекот е безболен терапевтски метод за следење на електричната активност на мозокот (ЕЕГ) и давање повратна информација за тоа.
Kористиме електроенцефалограм (ЕЕГ) за да ја снимиме електричната активност на мозокот. Оваа активност е опишана со помош на брановите од мозокот и секој мозочен бран е поврзан со одредена ментална состојба.

Обуката за неурофидбек трае 30 минути. Електродите на уредот за неурофидбек откриваат бранови од мозокот што се читаат и обработуваат во реално време на компјутер. Електродите се користат исклучиво за откривање на брановите од мозокот и не можат да предизвикаат повреда или да го снабдуваат мозокот со електрична енергија.

За време на обуката за неурофидбек, компјутерот ги обработува брановите и други информации што се дел од овој процес за да му дадат на лицето повратни информации за функцијата на неговиот сопствен мозок. Повратните информации се презентираат на неколку начини, најчесто преку промена на звукот и сликата во видеото или симулација што личи на игра.

Со континуирана обука, посакуваните мозочни бранови почнуваат да се произведуваат, а несаканите се потиснуваат. Со неурофидбек, учите да ја зајакнувате мозочната активност на ист начин како да научите која било друга вештина – преку повратни информации и повторувања.

Постапката е всушност многу едноставна, клиентот ја следи содржината на мониторот, а мозокот ја обучува за тоа време!

КОНТАКТ ТЕЛЕФОН: 077 704 440

КЛИКНЕТЕ ОВДЕ ЗА ФЕЈСБУК ЛИНК: https://www.facebook.com/Neurofeedback.vesna.itasheva

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: