ЕВЕ ШТО ТРЕБА ДА СЕ НОСИ ВО ПАТУВАЧКАТА АПТЕКА ЗА ДА НЕ ВИ ПРЕСЕДНЕ ОДМОРОТ – БЕЗ КОИ ЛЕКОВИ НЕ СМЕЕМЕ ДА ТРГНЕМЕ НА ПАТ?

јули 12, 2023

Повреди, алергии, изгореници, каснувања од инсекти, стомачни проблеми, сето тоа може да го искомплицира долгоочекуваниот одмор. Затоа, не одете на патување без патна аптека. За да не се претвори одморот за вас и вашето семејство во боледување, најдобро е навреме да се информирате без кои лекови не треба да одите на патување, кои се најчестите несакани реакции на лековите, како и не да го започнете и завршите третманот на вашата рака.

Доктор Јелена Митрашиновиќ од Агенцијата за лекови и медицински помагала на Србија изјави дека најважно е да се понесе хронична терапија која му е позната на пациентот. Пред да заминете на одмор, важно е да се пресмета вкупната количина на лекови што ќе ни требаат за целиот период на одмор.

„Кога се подготвуваме за одмор, треба да размислиме што можеби ќе ни треба за време на одморот. Патничката аптека треба да вклучува лекови за треска, болки, алергии, дијареа, пробиотици, како и препарати за рехидратација. Секако, тоа важно е и во која фармацевтска форма се препаратите што ќе ги земеме на пат“, истакна докторката за РТС.

„Лековите се чуваат во оригиналното пакување, бидејќи за секој лек има услови за стабилност, за да се зачува ефикасноста на лекот. Потребна е претпазливост кога се работи за лекови“, истакна д-р Јелена Митрашиновиќ, пренесува РТС. Таа забележува дека е важно да се користат лекови во договор со лекар за да се избегнат несакани последици за кои понекогаш не сме ни свесни.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: