Да го грееме домот преку целиот ден или само по потреба? Прашање што ги мачи граѓаните, а еве што велат експертите!

јануари 4, 2024

Со пристигнувањето на зимата и минусните температури, многу граѓани се соочија со дилемата: да ја грееме куќата преку целиот ден или само по потреба?

Ова не е само прашање на комфор, туку и на трошење електрична енергија и пари.

Затоа, во овој текст ќе ви пренесеме неколку совети од експерти за тоа како да го оптимизирате вашето греење и да заштедите.

Според експертите, оставањето на греењето „на тивко“, цел ден, е само мит.

Од една страна, ако го оставите греењето вклучено цел ден, уредот ќе мора да работи под полна пареа за да ја одржува температурата на зададеното ниво, а енергија ќе трошите цел ден, во споредба со подесувањето на тајмерот и давањето наредба греењето да почнува во одбрано време.

Меѓутоа, ако просторот е сам по себе студен, ќе ви треба повеќе енергија да го загреете кога ќе дојдете дома.

Затоа, експертите советуваат да се користи тајмер. Тоа овозможува да се вклучува и да се исклучува греењето тогаш кога ќе го користите најмногу, а да не се грижите дали ќе заборавите да го исклучите.

„Користењето на тајмер за греење е еден од најефикасните начини за заштеда на енергија и пари. Со тајмерот, можете да го подесите греењето да се вклучува и исклучува според вашите потреби и навики, без да го загревате просторот кога не сте дома или кога спиете. Така, ќе го намалите непотребното трошење на енергија, а со тоа ќе се намалат и вашите сметки за струја или гас. Според некои проценки, користењето на тајмер може да ви заштеди до 10% од трошоците за греење. Затоа, ви препорачувам да инвестирате во квалитетен тајмер за греење и да го подесите според вашите потреби. Тоа ќе ви помогне да го подобрите вашето греење и да ги намалите трошоците за енергија“, коментираат познавачите.

Многу експерти се согласуваат со тоа дека најважната работа што треба да се има предвид – кога станува збор за ефикасно греење на куќата или станот – е да се открие дали топлината можеби бега надвор од домот.

Ако просторот е добро изолиран, ќе потрошите помалку енергија без разлика дали греењето го оставате вклучено цел ден или користите тајмер.

Колку што се загубите на топлина помали, толку и вие ќе потрошите помалку енергија за постигнување на пријатна температура во домот.

Останете топли и здрави оваа зима!

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна:

СЛИЧНИ ВЕСТИ