90 Македонци на фронтот во Украина, 30 се веќе убиени тврди Русија!

март 20, 2024

90 макеоднски државјани се пријавиле да се борат на украинска страна, 30-мина од нив веќе се убиени. Ова се податоци кои ги сподели руското Министерство за надворешни работи.

Министерството за одбрана на Русија објави податоци за кои тврди дека го покажуваат бројот на странски платеници кои дошле да се борат за Украина од почетокот на војната.

„Од 24 февруари 2022 година, 13.387 странски платеници кои се борат за неонацистите пристигнаа во Украина. До денес, 5.962 од нив се елиминирани“, објави Министерството.

Според табелата објавена од руското Министерство, најмногу платеници се од Полска (2960). Убиени се 1497. Што се однесува до Европа, следуваат Велика Британија, Романија и Хрватска.

Руското министерство наведува дека 1.113 Американци дошле да се борат во Украина, од кои 491 биле елиминирани. По земјите од кои наводно пристигнале најмногу платеници следуваат Грузија (1042, од кои 561 се елиминирани) и Канада (1005, од кои 422 се елиминирани).

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна:

НАЈНОВИ ВЕСТИ