РОДЕНДЕНСКИ ПОДАРОК ​​ОД ГЕРМАНСКАТА ВЛАДА: Сите 750.000 млади кои годинава го слават 18. роденден ќе добијат по 100 евра!

јануари 25, 2024

Проектот започнат минатата година ќе продолжи и во 2024 година. Државата донира пари за стотици илјади млади луѓе кои оваа година ќе наполнат 18 години. Поради недостиг на средства, таканаречената културна пропусница е преполовена, но сепак доаѓа со 100 евра.

Сите млади родени 2005 година кои минатата година наполниле 18 години по регистрацијата добиле бонус од 200 евра.

Околу 750.000 млади луѓе кои годинава го слават својот 18-ти роденден, односно родени во 2006 година, од март можат да го очекуваат и ваучерот на Kulturpass. Но, со оглед на општата буџетска состојба, субвенциите за купување книги, одење во кино, билети за концерт или музеј годинава ќе се преполоват на 100 евра.

Целта на кампањата: Парите треба да се искористат за да им се олесни на младите – групата на луѓе кои најмногу настрадаа за време на пандемијата на корона – да стекнат заеднички културни искуства. Истовремено се поддржуваат организаторите кои претрпеа големи економски загуби поради ограничувањата на контактите.

Роденденска културна пропусница: кој и како ја добива?

100 евра „роденденски пари“ за вашиот 18 роденден можете да „потрошите“ преку специјална дигитална платформа која може да се користи како апликација. Таму младите можат да го трошат својот буџет за културни понуди како што се купување книги, музички инструменти, но и посети на кино, концерти или театар.

Вклучени се и билети за музеи, паркови или изложби, но големите компании за онлајн нарачки по пошта, како што се Amazon или услугите за стриминг и музичките платформи како Spotify се исклучени.

Исто така, беше договорено со сојузниот министер за финансии Кристијан Линднер дека „оние родени во 2005 година сè уште можат да ја користат својата културна карта оваа година“, изјави за ДПА министерката за култура Клаудија Рот во Берлин. Тоа значи дека овие млади луѓе би можеле да продолжат да го користат својот неискористен буџет во 2024 година.

За да ја користите апликацијата, мора да се идентификувате користејќи ја онлајн функцијата за идентификација на вашата лична карта. За граѓаните на ЕУ тоа се прави преку eID-картичка, а за граѓаните кои не се членки на ЕУ преку електронска дозвола за престој.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: