СПОДЕЛУВАЈТЕ И ДОНИРАЈТЕ: Не постои цена за Искра да земе здив!

март 27, 2024

ДОНИРАЈТЕ ОВДЕ: https://ecrowd.mk/projects/ca3920ff-92f8-4c80-b830-f13ee90b5ec5?fbclid=IwAR3wP7DYuEc-PzFF0a4OsXExxu1dju5oywoC6E56F0_rg3yRWzis7U0QcR4_aem_AR5lAVQD3Rtmh56aFIEJpQELdzXzK0B2f-DUa9lnaCFCGYXncI9G6gj3CZjQB2aOauCMX-hYNuE0xbtnxUqbFSKY

Искра е 17 месечно детенце кое е родено со спинална мускулна атрофија – Тип 1. Искра не знае што значи да дишеш слободно, со полни гради бидејќи е на респиратор од раѓање,и не може да живее без него. Искра никогаш во животот нема вкусено храна, бидејќи се храни со назогастрична сонда која и влегува преку носето. Нејзината приказна ќе го скрши и најтврдокорното срце: имала 6 операции на нејзиното мало срценце досега, една од нив и на дијафрагмата, со цел да се дијагностицира состојбата, но оваа болест е толку ретка, што ваквите генетски тестови кај нас ги има само во МАНУ, но проблемот со ретките болести е што треба некој да ги препознае за да знае да упати каков тест да се направи. Малата Искра имала среќа, во белградскиот педијатар кој работел во Систина и кој во неможноста Искра да ги движи рачињата ја препознал болеста и ги упатил на тестирање.

Искра никогаш не земала воздух, и не може да дише без респиратор, а знаеме каква е ситуацијата за респиратори кај нас: таа користела респиратор од петгодишниот Петар, кој за жал починал, и неговите родители го предале за Искра. За жал, респираторот откажал пред 5 дена, на 22 март, по што Искра била транспортирана на Клиниката за детски болести, но и таму откажал респираторот, и сега е Искра во Систина, во исчекување да и помогнеме да се купи мобилен респиратор.

Не постои цена за да може Искра да земе здив, ние од Ecrowd medical, во име на таткото Гоце Трајковски Ве молиме да одвоите колку што имате за да се спаси овај мало, невино детенце, кое веќе видело многу страдање во својот краток живот.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна:

НАЈНОВИ ВЕСТИ