strumica denes logo

Земјоделци од Македонија ја спасуваат бербата на аспарагус во Австрија

Автор:

Датум:

мај 21, 2024

Категории:

Македонија

Автор:

Датум:

мај 21, 2024

Категории:

Македонија

Во време кога земјоделската индустрија се соочува со сериозен недостиг на работна сила, сезонските работници од Македонија доаѓаат како спасители за бербата на аспарагус во Австрија.

Со зголемената побарувачка за овој зеленчук и намалениот број на достапни работници, австриските фармери се свртеа кон искусните македонски сезонци кои се покажаа како клучни во одржувањето на производството и исполнувањето на барањата на пазарот.

Според последните извештаи, голем број македонски сезонски работници се упатија кон Австрија за да помогнат во бербата на аспарагус, бидејќи сега е критичен период во годината за австриските земјоделци.

Оваа миграција на работна сила ја засилува економската врска меѓу Македонија и Австрија, отворајќи пат за понатамошна соработка и размена на искуства и практики во земјоделството.

Иако сезонската работа во странство претставува предизвик за многумина, македонските работници се покажаа како вредни и посветени, со способност брзо да се прилагодат на новите услови и да ги исполнат очекувањата на своите работодавци.

Нивната улога е особено значајна во моменти кога економската криза и климатските промени предизвикаа дополнителни пречки во земјоделското производство.

Берачите на аспарагус во Австрија заработуваат 7 евра на час, односно околу 60 евра на ден. Па така, еден работник од Македонија може да заработи и над 1.800 евра во месецот, без притоа да има трошоци за престој, храна и превоз.

Благодарение токму на напорите на македонските сезонци, австриските фармери годинава можат да здивнат, знаејќи дека нивните полиња со аспарагус ќе бидат навремено и ефикасно обработени.
Со ова, се потврдува дека транснационалната работна сила може да биде од суштинско значење за стабилноста и за успехот на земјоделските операции низ цела Европа.