strumica denes logo

(ВИДЕО) ВНИМАВАЈТЕ: ЗМИИ НА ТРИМ ПАТЕКАТА КОН СВ.ИЛИЈА!

Автор:

Датум:

мај 5, 2018

Категории:

Култура

Автор:

Датум:

мај 5, 2018

Категории:

Култура

На фејсбук профилот на познатиот струмички уметник и професор Митко Тошев, беа објавени две видеа на кои професорот посебно објаснува за каков вид на змии станува збор. Целта на оваа објава е да испратиме апел до сите оние кои секој ден пешачат на трим патеката кон Св.Илија да внимаваат бидејќи во наредниот период како и секоја година токму на оваа место се појавуваат змии.

Во првото видео 0:28
Oстроглава шарка, остроглава осојница (науч. Vipera ursinii) ова е најмала отровница во Европа. Покрај тоа, остроглавата шарка е заведена во Прилог I од Конвенцијата за меѓународна трговија со загроезени видови како миленици (CITES) , што значи дека на змијата ѝ се заканува изумирање ако не престане трговијата,( and is a strictly protected species Appendix II) на Бернската конвенција.

https://www.facebook.com/sfumatom/videos/10216344926080148/?t=0

Во второто видео 1:35 
Леопардов смок (науч. Zamenis situla или Elaphe situla) — вид неотровна змија од фамилијата на смоковите (Colubridae) ендемска во Европа (вклучувајќи ја Македонија, Мала Азија и на Кавказ.

https://www.facebook.com/sfumatom/videos/10216344980921519/?t=0