strumica denes logo

(ВИДЕО) Македонците се првите Христијани во Европа!

Автор:

Датум:

јуни 4, 2018

Категории:

Култура

Автор:

Датум:

јуни 4, 2018

Категории:

Култура

“Православни христијански светилишта распраскани низ величенствени природни предели е еден од најчестите синоними кога станува збор за Македонија.

Изобилството на ранохристијански базилики, цркви и манастири на територијата на Македонија не е за изненадување, ако се земе предвид дека токму од овде, светиот Апостол Павле почна да го шири Христијанството низ Европа.

Со првата покрстена Македонка, Лидија, Македонците стануваат првите Христијани во Европа, а Македонија – портата низ која Христијанството влегло на овој континент” – со овие зборови новинарката на Македонската Радио Телевизија, Марија Котовска ја започнува репортажата од црквата Свети петнаесет тивериополски маченици во Струмица.

Во оваа црква се наоѓа и најстарата ранохристијанска базилика која датира уште од III век.

Ова свето место се смета за почеток на монашкиот живот во Македонија, а христијанството тука постоело уште пред доаѓањето на Светите петнаесет тивериополски маченици.

Во репортажата на МТВ се зборува уште и за манастирите во Водоча и Велјуса, кои се едни од најстарите светилишта на територијата на Македонија и место од каде потекнува познатиот македонски крст.